Destilace směsi petrolej benzín + stanovení bodu tání

Destilace je jedna z nejpoužívanějších metod čištění kapalných látek, kde se využívá dělení kapalných směsí o různém bodu varu. Podstatou je uvedení kapaliny k varu. Zahříváním vznikají páry, které kondenzují v odlišné části přístroje. Destilací lze oddělit těkavější látku od méně těkavé, a zároveň lze zjistit bod varu. Existují zábrusové i nezábrusové aparatury. Do každé baňky, se kterou budeme pracovat musíme přidat varné kamínky, abychom zabránili utajenému varu. V každé baňce musíme ponechat vždy aspoň 10-20 ml, aby se nevypařila baňka. K destilaci je nutno vytvořit jednoduchou destilační aparaturu, kde jímadlem bude válec. Průběh destilace znázorníme pomocí destilační křivky, která znázorňuje závislost teploty destilátu na objemu destilátu. Opakovaná destilace se nazývá rektifikace.

DESTILACE SMĚSI PETROLEJ-BENZÍN

Postup: Sestavíme si aparaturu. Na trojnožku umístíme topné hnízdo. Do kádinky dáme 100 ml směsi petroleje a benzínu. Baňku zahříváme. Do předem připravené tabulky zapisujeme hodnoty teploty, závislosti na oddestilovaném objemu, po každých 5 ml zaznamenáme i čas. Pokud teplota prudce stoupne, (začne  se nám destilovat druhá látka) vyměníme jímadlo v podobě odměrného válce.V baňce musí zůstat min. 10-20 ml směsi!!!! Z tabulky vypracujeme destilační křivku.



STANOVENÍ BODU TÁNÍ

Bod tání je teplota, při niž jsou tuhá a kapalná fáze v rovnováze. Bod tání je kritériem čistoty, čím čistější látka je, tím více bod tání stoupá. Čisté látky mívají ostrý bod tání 0,5 - 1°C.

Postup: Suchý vzorek umístíme do kapiláry, přichytí se k teploměru, teploměr se uloží do bodotávku. Uvnitř bodotávku je glycerin. Opatrně zahříváme (tak, aby se v glycerinu netvořili bublinky).Sledujeme, dokud se suchý vzorek neroztaví. Poté zaznamenáme teplotu a vyhledáme v tabulkách, o jaký vzorek se jedná.




Žádné komentáře:

Okomentovat