Farma Zvířat - George Orwell

Název knihy: Farma zvířat
Autor knihy:
Jméno a příjmení autora: George Orwell
Národnost autora: Angličan
Něco k autorovi: Vlastním jménem Eric Arthur Blair se narodil v Motihari v Indii (součást britského impéria) koloniální rodině. Vyrůstal v Anglii, kde také vznikl jeho pseudonym Orwell podle tamní říčky. Studoval na elitní škole v Etonu. Po vystudování sloužil u Indické policie v Barmě (kniha Barmské dny). V roce 1927 se vrátil zpět do Anglie, kde se začal živit jako novinář a esejista. Nějakou dobu žil jako tulák v Paříži a Londýně (odtud dílo Na dně v Paříži a Londýně). Při politických neshodách v Evropě se stal vášnivým socialistou (= člověk,který podporuje socialismus = je založen na systému společného vlastnictví, dosažení ideálů rovnosti a spravedlnosti), odporoval fašismu (= založen v Itálii, B. Mussolinim v roce 1919, jedná se o politické hnutí, jehož cílem bylo např.: zrušení monarchie a senátu, vyvlastnění majetku katolické církve, vybudování silné armády), a zastával se rovnosti. V té době se stal také spisovatelem. Sloužil jako dobrovolník v španělské občanské válce. Svými esejemi (= literární odborně publicistický žánr středního, či kratšího rozsahu, úvaha na určité téma,přemýšlení o faktech a jejich hodnocení) uměl dokonale popsat život své doby a politické neshody. Do války se nedostal, kvůli silné tuberkulóze, ale přispíval svými články do časopisů (Tribune, Observer) a spolupracoval s BBC. Těsně před Orwellovou smrtí napsal nejznámější díla: Farmu zvířat a 1984. Tyto knihy kritizují totalitní systémy (= politický systém jehož rysy jsou: uzavření hrnaic, centrální řízení ekonomiky,jediná strana ovládající státní aparát,policejní kotrola, sledování občanů). Eric Arthur Blair alias George Orwell zemřel v Londýně na tuberkulózu roku 1950.


K jakému směru autora řadíme: Světoví autoři sci-fi 20. století, Světová literatura ve 2. pol. 20. stoleti - Vědecko fantastická literatura
sci-fi - žánr čerpající z poznatků moderní vědy a techniky. (Rozdíl mezi scifi a fantasy: Scifi je věda např. o mimozemšťanech a jejich technologiích, o cestování časem/prostorem, často se odehrává v budoucnosti. Ve fantasy se objevuje magie, kouzla, nadpřirozenost, může být ovlivněno starými náboženstvími, vyskytují se magické rasy.

Historický úvod: 1921-Adolf Hitler se stává předsedou NSDAP (národně socialistická německá dělnická strana ), 28.října 1922 se Benito Mussoliny chopil moci v Itálii, 1923 - Hitlerův neúspěšný pokus v Mnichově o puč (o nacistický státní převrat = vedeno A. Hitlerem, uplatňován v Třetí říši (1933- 1945), rasismus k sémitům ), 1936 - začátek Španělské občanské války, 1. září 1939 - začátek druhé světové války vpadnutím Německa do Polska, 1945 - konec druhé světové války. Doba po druhé světové válce. Rozmach tzv. Studené války, kdy je svět rozdělen na dva póly. Západ pod vládou demokracie a východ pod tvrdou diktaturou vedenou SSSR.

Kniha:
Žánr:antiutopický román = opak utopie, myšlenka fiktivní společnosti, která se vyvinula špatným směrem a zásadními nedostatky vzniklé přehnáním jednoho, nebo více ideologických principů, bajka = alegorický příběh(doprovodný) psán veršem i prózou. Zvířata s lidskými vlastnostmi, cílem je ponaučení. Román (=rozsáhlý příběh psaný prózou, hlavní a vedlejší linie, epizody, mnoho postav, které se vyvíjejí) Druh: velkáepika = vypravuje o skutečnosti, má děj, příběh je rozvíjen postavami, vypravěčem, odehrává se v určitém prostředí a čase a forma: próza = text, který se píše do řádků, typická pro vypravování, nebo drama. Text je členěn do odstavců, kapitol.

Hlavní postavy a jejich charakteristika: pan Jones - původní majitel farmy, alkoholik, nevážil si práce zvířat, nechával je hladovět, byl vyhoštěn z farmy, několikrát se snažil vrátit se zpět. Prase Napoleon - nejchytřejší zvíře farmy, podvodník, postupně se stane velitelem celé farmy, nechá vyhodit Kuliše, se kterým neustále bojuje - mají rozdílné názory úplně na všechno, po Kulišovi se stal velitelem farmy. Prase Kuliš - velmi chytré prase, zrealizoval revoluci, nápaditý, myslí to s farmou dobře, vedoucí farmy po revoluci, je vyhoštěn. Kůň Boxer - nevětší pracovník, má velkou sílu, nejvíce se podílí na stavbě mlýna, když se upracoval, místo na dovolenou byl poslán na jatka. Prase Pištík - velký lhář, napomáhá Napoleonovy, říká zvířatům jen část pravdy, většinou lež, je výmluvný, manipuluje se zvířaty. Kanec Major - přišel s nápadem revoluce. Ostatní zvířata - psi, kočky, krkavec, osel, ovce - věří svým nadřízeným prasatům, nechtějí pracovat pro lidi, ale jen pro své potěšení, pracovití, později přichází na to, že nerozeznají prasata od lidí.

Děj se odehrává na Panské farmě, kterou vlastní pan Jones. Peníze na zvířecí krmivo většinou propil. Zvířata musela moc pracovat, dostávala velmi málo potravy a tak se rozhodla, že už nechtějí pracovat pro lidi, ale jen tak pro sebe, pro radost a pro dobrý chod farmy. Na popud kance Majora se zvířata na farmě vzbouřila, uspořádala revoluci a vyhnala lidi z farmy. Farmu přejmenovali na Farmu zvířat. Farma pod tlakem prasat rozhodla, že se vedení ujmou právě prasata, která se naučí jednoduše číst a psát, protože jsou velmi inteligentní. Kuliš se stal vedoucím, Napoleon jeho zástupcem, ale neustále spolu vedli spory. Jejich názory byly velmi rozdílné. Potravy bylo najednou hodně, zvířata se bavila, žila s radostí a na farmě panoval klid a mír. Prasata vymyslela 7 přikázání, mezi kterými bylo např.: že zvířata neměla přicházet do kontaktu s lidmi a ani se chovat jako lidi. Jednoho dne nechal Napoleon vyhnat Kuliše svými psi a od té doby se začali na farmě dít strašné věci. Napoleon se začal povyšovat nad ostatními zvířaty, jelikož porušoval svými činy přikázání, tak k danému přikázání Pištík vždy něco dopsal, a ostatním zvířatům, která neuměla číst, řekl nějakou lež. Např.: Všechna zvířata jsou si rovna, ale některá jsou si rovnější. (druhá část věty byla dopsána později). Zvířata se opět velmi dřela, a potravy bylo znovu málo. Nejvíce se zvířata unavila na stavbě mlýna, který musela stavět dvakrát, protože poprvé, těsně před dokončením, spadl (Podle Napoleona za zřícení mlýna mohl Kuliš). Na stavbě mlýna se přepracoval kůň Boxer, kterému Napoleon slíbil dovolenou. Místo dovolené si však pro Boxera přijel řeznický vůz. Zvířata se začala oslovovat soudruhy, už nebyla tak veselá, protože jich ubývalo. Napoleon nechal zabíjel zvířata, která přiznala, že jsou ve styku s Kulišem. Převaha prasat byla větší a větší, až prasata začala žít v domě (podle přikázání se to nesmělo, tak se upravilo na: Zvířata nesmí nesmějí spát v domě na postelích s prostěradly). Situace se vyhrotila tehdy, když prasata pozvala do domu ostatní farmáře na partičku karet. Ti přinesli alkohol, a při nějakém sporu se ostatní zvířata shlukla k oknům, a nemohli rozeznat člověka od prasete.

Jazyk: spisovný, termíny - animalismus= disciplína o kontaktu se zvířaty, apatie=nezájem), slova se socialistickým zabarvením (Liga mládeže, Sportovní výbor), vyprávěno v er-formě (3.osoba), vyskytují se metafory (=přirovnání na základě vnější podobnosti) - kůň jako dříč, psi jako tajná policie, archaismy = zastaralá slova (báchorky, senoseč), přímá a nepřímá řeč, promluvy postav, personifikace v celém díle (= zvířata mají lidské vlastnosti, mluví, mají emoce apod.)



Zajímavost: Tato kniha pokazuje na dobu socialismu, kdy prasata představují socialistickou vládu, prase Major, které přišlo s nápadem revoluce, představuje Lenina. Knihu napsal autor, který v socialistickém režimu nikdy nežil, ale popsal danou dobu tak, že to pochopí i laik.

Žádné komentáře:

Okomentovat