Berlínská modř







Berlínskou modř neboli- hexakyanoželeznatan železitý- lze získat sražením roztoku síranu železitého s roztokem hexakyanoželeznatanu draselného:



2 Fe2(SO4)3 + 3 K4[Fe(CN)6] -- ) Fe4[Fe(CN)6]3 + 6 K2SO4


Výroba: Připravíme 10% roztok ze 2g Fe2(SO4)3 a odpovídající množství 10%tního roztoku K4[4[Fe(CN)6]6]. 3H2O22O22222222Ooohidhg. Postupně (po kapkách) vnášíme roztok hexakyanoželeznatanu draselného do roztoku síranu železitého (NE NAOPAK!). Po vysrážení získaný hexakyanoželeznatan železitý přelijeme do Büchnerovy nálevky, ve které máme přesně vystřihnutý filtrační papír (aby nepřečuhoval do stěny nálevky) navlhčený destilovanou vodou. Poté pomocí filtrací za sníženého tlaku necháme odsát veškerou vodu (cca 45minut-záleží na intenzitě odsávání). Když nám začne modř v nálevce praskat, nebo když začne kapat modrý roztok, jsme téměř hotoví. Vyjmeme berlínskou modř z Büchnerovy nálevky a buď ji (dle možností) vysušíme v sušárně při 105°C, nebo ji i s filtračním papírem vložíme do misky a necháme vysušit do další laboratoře. V příští laboratoři seškrábeme z filtračního papíru a zvážíme výtěžek.










3 komentáře:

  1. nemůžeš sem přidat využití berlínské modře

    OdpovědětVymazat
  2. Používalo se dříve jako Tušírovací barva (po smísení s minerálním olejem), ve strojírenství se takto natřou plochy co mají k sobě dosedat (povětšinou kluzné) a tam kde se barva setřela, bylo třeba ještě na ploše pracovat, např. zaškrabáváním. Např. lože obráběcích strojů. Zdraví Michal Douša

    OdpovědětVymazat
  3. Taky na bělení prádla. Stačila 1-2 lžičky na jednu várku.

    OdpovědětVymazat