Petr a Lucie - Romain Rolland

Název knihy: Petr a Lucie
Autor knihy: Romain Rolland
Jméno a příjmení autora:Romain Rolland
Národnost autora: francouzská
Něco k autorovi:
Držitel Nobelovy ceny za literaturu (dílo Jan Kryštof), finanční odměnu použil na zmírnění utrpení lidí postižených 1. světovou válkou. Historik, dramatik, novelista je znám také jako znalec hudby. Často je připojován, spolu s jinými spisovateli, v souvislosti o založení jednotné kulturní formy proti válce a fašismu (politické hnutí vedené Benitem Mussolinim, znaky: charismatické vůdcovství). Měl rozsáhlé humanistické vzdělání, které získal na školách v Paříži a v Římě. Dějiny hudby přednášel na pařížské univerzitě. Byl vegetarián a zajímal se o indickou filosofii, pracoval pro červený kříž. Jeho díla jsou ovlivněna 1. světovou válkou. Byl pacifista - odmítá válku a násilí, chce mír.

K jakému směru autora řadíme (tj. název směru, století - i polovina, znaky směru):
- 1. polovina 20. století. Autoři ovlivňováni 1. sv. válkou, jako např.: Erich Maria Remarque - Na západní frontě klid, nebo Franz Kafka - Proces. Meziválečná literatura. Světová literatura.autor varuje před válkou a jejími následky. Zobecňuje lásku na hodnotu, která by měla vítězit v celém lidstvu. Poukazuje však na to, že válka v člověku lásku zvyšuje. Ztracená generace (=skupina amerických intelektuálů zaměřených na Paříž, především na Gertrudu Steinovou), spisovatelé narozeni kolem roku 1900, lidé, kteří zažili první světovou válku což bylo hlavní náplní jejich děl (pocity vojáků, jejich duševní zmrzačení po návratu z války)

Historický úvod: 1. světová válka(1914-1948), 1920- druhá volba T. G. Masaryk prezidentem republiky, návrat Československých legií z Ruska. 1930- Karl Landsteiner - odhalení krevních skupin, patent na umělý kaučuk. 1. 9. 1939- začátek 2. sv. války- Německo napadá Polsko. 1940 - objeveny chemické prvky (astat, neptunium, polonium).

Kniha:
Žánr: novela (= příběh soustředěný na jednu událost, epizodu. Bez vedlejších dějových linií, Překvapivý závěr) druh:epika (=má děj, vypravuje o skutečnosti, příběh je rozvíjen postavami, vypravěčem, odehrává se v nějakém prostředí, čase) a forma: Próza (= text, který se píše do řádků, typická pro vyprávění, nebo drama. Text je členěn do odstavců, kapitol).

Hlavní postavy a jejich charakteristika:
Petr Aubier: 18letý, student, syn soudce, nechápe smysl války, chce, aby válka skončila, miluje Lucii, je ovlivněn pobožnou matkou, jeho rodina je bohatá.
Lucie: 16letá, chudá, živí se překreslováním obrazů, její matka pracuje ve firmě na výrobu výbušnin, od mala se musí živit sama, láska je smyslem jejího života, citlivá, jednoduchá dívka.
Filip: Petrův bratr, dřív si hodně rozuměli, šel do války, která ho změnila, už není tak usměvavý, jako před válkou, k Petrovi už není tak otevřený.

Děj seodehrává v Paříži, v době 1. sv. války, přesně od středy večer 30. 1. do Velkého pátku 29. 3. 1918. Poprvé Petr Lucii spatřil v metru při náletu, v davu, kdy se ruce Petra a Lucie střetly. Petr se na první pohled zamiloval, ale krásnou dívku už nemohl v davu lidí najít. Petr chodil blouznivě po Paříži sem a tam, a hledal krásnou dívku z metra. Po několika týdnech se na Petra usmálo štěstí, a dívku opět spatřil. Nějaký čas trvalo, než se Petr odvážil mladou dívku oslovit. Při seznámení jde vidět, že i Lucie je okouzlena Petrem. Petr na Lucii čekává před muzeem, kde Lucie kreslí obrazy pláten, co v muzeu visí. Oba spolu tráví víc a víc času, a vzájemně se seznamují. Petr zjistí, že Lucie své ne příliš zdařilé obrazy pak prodává, aby pomohla matce s finanční situací. Oba dva nesnáší války. Oba, plní lásky a dojmů z toho druhého spolu trávíco nejvíce času. Petr se snaží plně prožívat několik měsíců před válkou, do které měl nastoupit. Jednou navštívil Petr Lucii u ní doma, kde namalovala jeho portrét. Brzy po této návštěvě přijíždí domů z války Petrův bratr Filip. Petr měl Filipa velmi rád, a vždycky po něm vyžadoval, aby mu vyprávěl, co prožil. Tentokrát tomu tak nebylo, protože měl Petr plnou hlavu Lucie, a na nic jiného nemyslel. Filipovi přišlo Petrovo chování divné, ale později se mu všechno vysvětlilo, když uviděl Petra s Lucií. Filipovi bylo Petra líto, protože moc dobře věděl, že Petr bude muset do války. Petr na to, že půjde do války, vůbec nemyslel. Žil jen přítomností, celé dny trávil s Lucií, mluvili spolu o budoucnosti, představovali si společnou domácnost a společný život. Oba ale věděli, že se toho nedožijí. Jednou, když byl nálet na Paříž, schovali se ve výklenku jednoho domu, kde se poprvé políbili. Den, kdy se políbili, považovali za den zasnoubení. Německý nápor zesílil, a Paříž byla více a více bombardována. Petr a Lucie se rozhodli, že půjdou do chrámu uctít památku známého skladatele. Během bohoslužby v chrámu němci uspořádali další nálet. Petr a Lucie umírají spolu, když na ně padá pilíř řítícího se chrámu.
Jazyk: spisovný, francouzské výrazy, archaismy= zastaralé slova( na zimníku, elektriky, čtveračivá slůvka, jinoch), přechodníky (opírajíce, kráčejíce), zdrobněliny (v sukničce, slůvka, človíček, psíkem) symboly, er-forma - v třetí osobě, dialogy - Petr + Lucie, Petr + Filip, Petr + Matka, hodně se střídá přítomnost a minulost, monolog - Petrova promluva, přímá řeč
Zajímavost: Novela je založena na kontrastu. Hrůzy války vs. láska, platonická láska vs. předtucha smrti. Autor se inspiroval bombardováním Paříže na Velký pátek 1918, kdy mezi oběťmi byli autorovi přátelé.

Žádné komentáře:

Okomentovat