Uhlovodíky


Úkol č.1: Příprava methanu z octanu sodného
Rovnice: CH3COONa + NaOH vznik CH4 + Na2CO3

Pomůcky a chemikálie:
Ø Krystalický octan, hydroxid sodný, třecí miska, tyčinka, kahan, zkumavka z těžkotavitelného skla, kádinka
Postup:


Krystalický octan sodný zahříváme za stálého míchání tyčinkou. Taveninu po vychladnutí rozetřeme v třecí misce. Přidáme NaOH o stejné hmotnosti a směs znovu rozetřeme. Směs vpravíme do zkumavky a sestavíme aparaturu na vývoj plynu.

Aparatura: 
1. Zkumavka z těžkotavitelného skla , 
2. Směs bezvodého octanu sodného
3.methan
4.voda


 Postup:
Ø     Krystalický octan sodný zahříváme za stálého míchání tyčinkou. Taveninu po vychladnutí rozetřeme v třecí misce. Přidáme NaOH o stejné hmotnosti a směs znovu rozetřeme. Směs vpravíme do zkumavky a sestavíme aparaturu na vývoj plynu. Unikající plyn budeme jímat do zkumavky, která je z cela naplněna vodou, před ukončením jímání oddělíme zkumavku ( dáme první pryč hadičku a pak odděláme kahan. Pod otočenou zkumavku dáme kahan -> vyzkoušíme zda-li hoří CH4 (methan). Potom zkumavku při hoření otočíme, na dně je CO2 (oxid uhličitý), přidáme do zkumavky trochu Ca(OH)2 (hydroxid vápenatý) nebo Ba(OH)2 (hydroxid barnatý), protřepeme a dokážeme CO2.


2. S
Ukol č. 2: Úprava etylenu z etanolu
Rovnice:  v prostředí H+ :  CH3CH2OH -> CH= CH+ H2O
Pomůcky a chemikálie: zkumavka z těžkotavitelného skla se zátkou, zkumavka, hadička na vedení plynu, kahan, kádinku, stojan
Aparatura:přímé zavádění připraveného plynu do reakčního činidla

Postup: Ve zkumavce chlazené vodou smícháme opatrně 2 ml etanolu s 5 ml konc. H2SO4 (kys. sírová). Ke směsi přidáváme 0,2g vyžíhaného kamence (KAl(SO4)2 . 10 H2O. Sestavíme aparaturu na vývoj plynu

Ukol č. 3: Příprava acetylenu z karbidu vápenatého
Rovnice:  CaC2 + H2O -> CaOH + acetylen
Pomůcky a chemikálie: zkumavka se zátkou, zkumavka, hadička na vedení plynu, kahan, kádinku, stojan
Aparatura: viz úkol č.2


Postup: Do suché zkumavky vpravíme několik kousků CaC2 přidáme 2-3 ml vody a rychle uzavřeme zkumavku zátkou s odvodnou trubicí a opět sestavíme aparaturu na vývoj plynu.

Ukol č. 4: Hoření uhlovodíků
Pomůcky a chemikálie: 3 porcelánové misky, benzen, hexan, cyklohexan, špejle, zapalovač

Postup: Do malé porcelánové misky nalijeme trochu (opravdu jen pár kapek) benzenu, do druhé misky hexan a do třetí cyklohexan. Postupně je zapálíme a všímáme si způsobu hoření a zabarvení plamene
Závěr: Benzen- hodně dýmal, hodně začernil porc.misku. Hexan- trochu dýmal, misku nezačernil. Cyklohexan- dýmal velmi málo a misku nezačernil.








Ukol č. 5: Adice bromu na nenasyceném uhlovodíku
Pomůcky a chemikálie: zkumavka, v předchozích úkolech vyrobený etylen, methan, acetylen, aparatura přímého přivádění plynu.
Postup: Do zkumavky dáme 1 ml BrH2O nebo 5% Br v tetrachlormetanu a zavádíme do něj etylen, acetylen a metan.
Závěr: Roztok se nám vlivem působení plynu etylenu, acetylenu a metanu odbarvil.


Ukol č. 6: Reakce nenasycených uhlovodíku s KMmO4 (manganistan draselný)
Pomůcky a chemikálie: manganistan draselný, zkumavka, aparatura přímého přivádění plynu
Postup: Do zkumavky si připravíme 1ml 1% roztoku KMnO4 mírně zalkalizovaného Na2CO3 (soda) zavádíme do něj vyvinuté plyny z předchozích úkolů: etylen, acetylen, metan.






Žádné komentáře:

Okomentovat