Spalné teplo plynných paliv

Úkol:              Na základě měření na Jukersově kalorimetru stanovte spalné teplo plynných paliv.

Princip:          Spalné teplo je množství tepla, které se uvolní dokonalým spálením jednotkového množství paliva. Předpokládá se, že voda uvolněná spalováním zkondenzuje a energii chemické reakce není třeba redukovat o její skupenské teplo. Spalné teplo se značí H. Jednotky závisí na volbě jednotkových množství látky a energie. Obvykle je to J/kg, ale používá se i J/mol, nebo J/m3.
                        Hodnota spalného tepla je vždy větší nebo alespoň rovna hodnotě výhřevnosti, díky zahrnutí skupenské přeměny.
Použité vztahy:
a) Teplo prošlé vody: Q = mvody . Cvody . Δtvody

b) Přepočet množství spáleného plynu (Vskut na V0):

c) Výpočet spalného tepla:


Aparatura: 


Postup:           1) Do kalorimetru pusťte malým proudem vodu z kohoutku. Voda vstupuje do rozdělovací jímky 11, opatřené regulačním kohoutem (na boku) 14 s číselným nastavením. Základní nastavení je poloze 4. Otáčením regulačního kohoutku  vpravo či vlevo se reguluje průtok vody kalorimetrem (voda odchází přes nádobku 15 a zvlhčovačem vzduchu 13). Voda musí jimi protékat rovnoměrně, ustáleně. Množství vody přiváděné do výměníku kalorimetru je nutno zregulovat před vlastním měřením tak, aby rozdíl teplot mezi vstupující a ohřátou vodou byl při měření v rozmezí 5 - 10 °C. Teplota vstupní vody se odečítá na teploměru 17, výstupní - ohřáté vody na teploměru 18. Teplota spalin (teploměr 20) nesmí přesáhnout teplotu v místnosti a teplotu ohřáté vody, jinak je měření nepřesné. V tomto případě je nutno zvýšit průtok výměníkem kalorimetru. 

           2) Z kalorimetru vyjměte kahan 7, otevřete přívod plynu a pomocí tlačky seřiďte zadaný průtok plynu přes rotametr do měřící aparatury. Kahan zapalte, plynoměrem nechte protéci 10 - 15 litrů plynu. Přitom se z plynoměru a přívodních hadic vypudí případný nasátý vzduch a proud plynu se ustálí. Je-li potřeba, upravte přívod nasávaného vzduchu do kahanu tak, aby jádro plamene mělo modrozelenou barvu a plamen byl nesvítivý. Pak vsuňte kahan do kalorimetru a upevněte jej v bajonetové přírubě 23. Pod odkapávající trubku 21 se postaví zvážená kádinka na jímání vody zkondenzované ze spalin.
         
          3) Regulačním kohoutem 14 se upraví průtok vody tak, aby teploty odpovídaly předepsaným podmínkám. Nemění-li se předepsané teploty po dobu 15 - 20 minut, bylo dosaženo ustáleného stavu a je možno přistoupit k vlastnímu měření.

             4) Po proběhnutí ručičky plynoměru hodnotou nula se přepne trojcestný kohout 16 do polohy pro odvod ohřáté vody do odměrného válce. Současně se odečte stav elektroměru. Po naplnění odměrného válce se rozdělovací kohout přepne do druhé polohy a ohřátá voda se jímá do dalšího odměrného válce. Množství ohřáté měřit na technických vahách. Měření provádět tak dlouho, až získáte předepsané množství ohřáté vody. Pak se měření ukončí odečtením stavu plynoměru a uzavřením přívodu vody a plynu. Je nutné zvážit množství zkondenzované vody. Při měření je nutné zapisovat a sledovat neměnnost teplot odečítaných na jednotlivých teploměrech. 




Žádné komentáře:

Okomentovat