Potenciometrická titrace

Princip:        Při titraci kyseliny zásadou můžeme stanovit bod ekvivalence tak, že po každém přídavku zásady změříme pH roztoku. Závislost pH na přídavku zásady pak vyneseme do grafu a z něj určíme bod ekvivalence. Přesněji jej určíme z derivační křivky t.j. ze závislosti ΔU/ΔV na přídavku činidla v ml.
Rovnice:      HCl + NaOH  → NaCl + H2O
Postup:        Nejprve provedeme titraci standardu (10 ml 0,1M roztoku HCl ve 100 ml vody) roztokem 0,1M NaOH. Hydroxid se přidává po 1 ml z byrety a vždy po každém přídavku změříme hodnotu pH. Jakmile se nám hodnota pH zvětší, po přídavku NaOH, o 0,2 budeme přidávat po 0,5 ml. Jakmile nám hodnota pH rapidně vzroste a poté opět zaznamenáme rozdíl pH o 0,2 budeme opět titrovat po 1 ml. Ze zjištěných hodnot sestrojíme křivku závislosti pH na přídavku činidla. Stejně titrujeme i neznámý vzorek a také sestrojíme titrační křivku. Body ekvivalence obou křivek odečteme ze sestrojených derivačních křivek. Z obou bodů ekvivalence určíme ml 0,1 HCl v neznámém vzorku.











Při měření musíme umístit do kádinky elektrodu tak, aby nebyla úplně u stěny, aby nebyla ve víru, který způsobuje míchátko, a aby do elektrody míchátko nenaráželo. Nárazem by došlo k poškození elektrody a měření by nebylo přesné. Byretu umístíme co nejníže, aby nedocházelo ke ztrátám tit. činidla kvůli vyšplíchnutí ven z kádinky.

Žádné komentáře:

Okomentovat