Kříž u potoka - Karolína Světlá

Název knihy: Kříž u potoka
Autor knihy:
- Jméno a příjmení autora: Karolína Světlá
- Národnost autora: Česká
- Vlastním jménem Johanna Rottová. Díky svému učiteli a pozdějšímu manželovi Petru Mužákovi se dostala k literatuře.
- Po Janovi Nerudovy je největší umělecká osobnost májovců, svým dílem položila základy českému vesnickému románu i přes to, že pocházela z pražské patricijské rodiny (prodělala německou výchovu). Po smrti její dcery se přestěhovala i s manželem do vesnice Světlé v Podještědí, odkud získala svůj pseudonym. Kladla důraz na typ hlavního hrdiny, který ztělesňoval její myšlenky a byl vytvořen podle její představy.
- Autorku řadíme do Básnické generace 2. poloviny 19. století, do generace májovců.
- Psala: a) prózu z městského prostředí např.: První Češka, Černý Petříček, b) prózu z venkovského prostředí (především ještědské romány, v nichž jsou většinou hlavními postavami ženy) např.: Vesnický román, Kantůrčice, Frantina a Nemodlenec
- Generaci májovců ovlivňovaly porevoluční okolnosti. Na rakouském trůnu absolutisticky vládl František Josef I., ale mnohem důležitější osobou byl Alexandr Bach, který zavedl přísnou cenzuru, potlačil svobodnou publicistiku a svobodu projevu. Značně se omezilo vydávání knih. Tohle období je nazýváno jako bachovský absolutismus.

Kniha:
- Román: rozsáhlý příběh psaný prózou (= text, který se píše do řádků, typická pro vyprávění nebo drama. Text je členěn do odstavců a kapitol ) , hlavní a vedlejší dějové linie, mnoho postav-velká epika
- Hlavní postavy: Eva Potocká: statečná, chytrá, trpělivá, obětavá a věrná dívka, která je velmi silná a cílevědomá, dokáže překonat rodinné prokletí a zachrání tím dlouhé generace pověrčivě zakletý rod Potockých, Štěpán Potocký: později muž Evy, prokletý, žárlivý, chytrý, z části hodný muž, Mlynář: hodný, zásadový, pověrčivý muž, který má svou hlavu, Mlynářka: čestná, hodná, věrná žena, Józa: nešťastná žena, která uvrhla kletbu na rodinu Potockých, Ambrož Potocký: bratr Štěpána, záhadný, hodný, uzavřený samotář, Mařička: dívka s nehezkou pověstí, má ráda ženaté, bohaté muže, sprostá a nevděčná.

Děj se odehrává v podještědí (venkovská tématika) Přesněji v mlýně Dolanských a na statku Potockých,v 1. pol. 19. století. Kniha začíná smrtí mlynáře z Dolanského mlýna, na kterém zanechá samotnou mlynářku. I přes to, že mlynářka nemohla mlýn sama zvládnout, zprva odříkala všechny ženichy. Po neúnosném tlaku přece jen povolila, a vzala si stárka, který už za doby, co byl mlynář živý, ve mlýně pracoval. Mlynářku navštěvovala Eva, sirotek, a za nedlouhou dobu si ji mlynářka vzala k sobě domů. Eva byla hodná a velmi bystrá dívka, co milovala knihy, kterými ji mlynářka obklopovala. Z Evy vyrostla vzdělaná, krásná, a vychovaná dívka, žijící poklidným životem až do večera, kdy se dozvěděla od mlynáře a mlynářky o rodině Potockých. Jejich pověra vznikla před několika lety, kdy Józa, žena které zlomil jeden z Potockých chlapců srdce, seslala na rodinu kletbu, podle které se rodinu postihne neštěstí v lásce i manželství. V té době, co se to Eva dozví, už o ní má zájem Štěpán. Eva se v knihách dočetla o božím poslání a věděla, že určitě také nějaké má, teď už si byla jistá, že má prolomit prokletí rodu Potockých. Ze začátku žili se Štěpánem v klidném a pohodovém manželství plné lásky, dokud nezačal Stěpán chodit do hospody, ze které se vracíval méně a méně domů. Žárlil na knihy, které měla Eva tak ráda, a po narození dcery žárlil dokonce na svou dceru. Štěpán místo toho aby byl doma se svou rodinou chodil do hospody, a čím dál častěji navštěvoval Mařičku Holou, která je proslulá špatnou pověstí. Manželství se začalo pomalu hroutit. Jednoho večera hodil Štěpán po Evě kovanou dýmku a utekl. Eva se s roztrženým čelem svalila k zemi. Našel ji až Štěpánův bratr Ambrož, který Evě vyznal lásku a řekl ji, ať s ním odejde. Cílevědomá Eva nabídku odmítla, protože stále věřila, že rod Potockých zachrání. Ambrož odjel sám, aby zapomněl. Štěpán se mezitím přestěhoval k Mařičce, kterou jednoho dne navštívila Eva a prosila ji, aby ji muže vrátila zpět už jen kvůli malé dceři. Mařička se Evě vysmála do tváře. Naštěstí celý jejich rozhovor slyšel Štěpán, který si uvědomil, jak nevděčný byl svojí manželce. Vrátil se k ní a manželství bylo zachráněno a rodině se dařilo jako kdysi. Štěpán se měl dokonce stát představeným, jenže kvůli dluhům měl problém s konkurenty. Kniha končí bitkou kvůli problémům, ve které umírá Ambrož, který dovezl Štěpánovi peníze na splacení dluhů. Eva s rodinou se stěhují do Dolanského mlýna, kde si šťastně a spokojeně užívají života.

Jazyk : spisovný,hodně archaismů,

Zajímavost: V knize se objevuje spousta archaismů. I jména jako třeba Mařička nebo Ambrož jsou velmi neobvyklá a v dnešní době už se neobjevují.

Žádné komentáře:

Okomentovat