Odměrná redoxní analýza - Petersova rovnice, manganometrie, bichromátometrie

- redoxní metody - jsou založeny na oxidačních a redukčních účincích stanovovaných látek. Při redoxní reakci dochází k výměně elektronu a oxidační čísla stanovované látky se mění.
Př.: 5Fe2+ + MnO4- + 8H+ → 5Fe3+ + Mn2+ + 4H2O
- manganisté ionty se redukují na manganaté, železnaté ionty se oxidují na železité
- aby probíhající reakce byla kvantitativní, musí být dostatečný rozdíl mezi redoxními vlastnostmi oxidovadla a redukovadla. Objektivním měřítkem oxidačních či redukčních účinků látky je standartní redoxní potenciál EO  [mV].
- + E0 - oxidovadlo, čím vyšší hodnota, tím je silnější oxidovadlem
- - E0 - redukovadlo, čím menší hodnota, tím je silnější redukovadlo
- Hodnotu standartního redoxního potenciálu nalezneme v tabulkách. Skutečná hodnota závisí na koncentraci roztoku a tuto závislost nám udává Nerstova rovnice: 
n = počet přecházejících elektronů při redoxní reakci
F = Faradayova konstanta 96500C
R =  univerzální plynová konst. 8,314 JK-1mol-1
T = teplora v Kelvínech
[red], [ox] = koncentrace redukované a oxidované formy iontu
- vše co je konstantní zavedeme do konstanty, ln převedeme na log a při předpokládané teplotě 25°C = 298K získáme Peterovu rovnici -  



- jestliže má redoxní chemická reakce probíhat dostatečně kvantitativně, musí být rozdíl E minimálně O,3 mV.
- rozdělení redoxních metod-
1) oxidimetrická - stanovujeme oxidovadlem - manganometrie, dichromatografie, jodometrie, cerimetrie, bromatometrie
2) reduktometrická - stanovujeme redukovadlem - jodometrie (přidáme KI a titrujeme jód), titanimetrie

Obecné zásady manganometrie
- je založena na oxidačních účincích KMnO4 v kyselém prostředí, kdy MnO4- přechází na Mn2+
5Fe2+ + MnO4- + 8H+ → 5Fe3+ + Mn2+ + 4H2O
- výhody KMnO4 - intenzivně fialové zabarvení, při tomto stanovení nepotřebujeme indikátory, ale titrujeme vždy do světle růžového zabarvení
- nevýhody KMnO4 - není stálý, proto jej musíme připravovat speciálním postupem, uchovávat ho v tmavých lahvích a před použitím upřesnit pomocí základní látky
- základní látky - H2C2O4 . 2H2O, nebo Mohrovi soli (NH4)2Fe(SO4)2 . 6H2O
- příprava roztoku - KMnOjako silné oxidovadlo oxiduje i organické látky, které mohou být v destilované vodě a světlem se rozkládá. Proto při přípravě odvážíme KMnO4 na technických vahách, převedeme do tmavé lahve, doplníme vodou a před použitím necháme 24 hodin stát. Chceme - li pracovat ihned, musíme destilovanou vodu nejprve povařit, ochladit a pak teprve lze roztok použít.

Manganometrická stanovení

Stanovení Fe2+ solí
- provádíme stejně jako upřesnění na Mohrovu sůl (NH4)2Fe(SO4)2 . 6H2O. Mohrova sůl je jediná stálá sloučenina Fe2+, ostatní sloučeniny vždy částečně oxidují  na Fe3+.
- princip - Fe2+ sůl titrujeme odměrným roztokem KMnO4 v kyselém prostředí H2SO4, H3PO4 na Fe3+ sůl do prvního růžového zabarvení.
- rovnice - 5 Fe2+ + MnO4- +8H+ → 5 Fe3+ + Mn2+ + 4H2O
- výpočet -  mFe=Fř . Ft . CKMnO4  . VKMnO4 .MFe
- poznámka - Titrujeme za chladu ( Fe2+ je anorg. l. a oxiduje se rychle). Přidáme H2SO4 kvůli kyselosti a H3PO4, která váže Fe3+ do bezbarvého komplexu.

Stanovení Fe3+ solí

- princip - železitou sůl nejprve zredukujeme na sůl železnatou a poté ji stanovíme.
 - Redukce Fe3+ soli - železitou sůl můžeme zredukovat  dvěma způsoby
a)  Jonesovým způsobem - prolijeme vzorek kolonou s náplní zinku a kyseliny sírové. Vodík nám veškeré Fe3+ ionty zredukuje na Fe2+.
b) Redukce SnCl2 - železité ionty zredukujeme za horka nadbytkem SnCl2 na ionty železnaté. Nadbytek SnCl2 pak odstraníme pomocí HgCl2
- rovnice -  Sn2+ + 2Fe3+ → Sn4+ + 2Fe2+ , SnCl2 + 2HgCl2 →Hg2Cl2 + SnCl4
  Po přídavku chloridu rtuťnatého můžou nastat 3 případy.
1)      Vznikne bílá sraženina chloridu rtuťnatého a pokračujeme ve stanovení.
2)      Nevznikne sraženina = roztok nebyl doredukován, důsledkem toho nemůžeme pokračovat ve stanovení.
3)      Roztok zčerná vyloučenou rtutí = chlorid cíničitý byl ve velkém přebytku a chlorid rtuťnatý zredukoval až na rtuť. SnCl2 + HgCl2 → SnCl4 +Hg. Stanovení opět opakujeme, protože přes černý zákal roztoku bychom neviděli barevný přechod manganistanu.
- vlastní stanovení -  ještě před přídavkem chloridu rtuťnatého: roztok kvantitativně převedeme do 800 ml kádinky, ve které bylo asi 500ml destilované vody obarvené několika kapkami manganistanu draselného do slabě růžového zabarvení. Poté přidáme 10ml nasyceného roztoku chloridu rtuťnatého a vznikne-li slabě bílý zákal, pokračujeme ve stanovení. K zakalenému roztoku přidáme 10 ml Reinhard-Zimmermanova roztoku (RZ), který je směsí kyseliny sírové, která okyselí roztok, a kyseliny fosforečné, která váže vznikající železité ionty do bezbarvého komplexu. Dále přidáme síran manganatý jako katalyzátor. Titrujeme za stálého míchání tyčinkou, do prvního růžového zbarvení.
- rovnice - 5 Fe2+ + MnO4- + 8H+ => 5Fe3+ + Mn2+ + 4H2O
- výpočet -  mFe = Fř. Ft. CKMnO4 . VKMnO4 . MFe

Stanovení Ca2+ iontů

 - princip - Vzhledem k tomu, že vápenaté ionty nelze oxidovat, použijeme nepřímé stanovení, a to tak, že Ca2+ vysrážíme ‚šťavelanem amonným. Vzniklý šťavelan vápenatý rozpustíme v kyselině sírové a uvolněnou kyselinu šťavelovou titrujeme za horka odměrným roztokem manganistanu draselného do prvního růžového zabarvení.
- rovnice -  Ca2+ + (NH4)2C2O4 → CaC2O4 (bílá sraženina) + 2NH4+ , CaC2O4 + H2SO4 → H2C2O4 + CaSO4 (bílá sraženina), 2MnO4- + 5C2O42- + 16H+ → 2Mn2+ + 10CO2 + 8H2O
- postup - Odpipetovaný vzorek Ca2+ soli dáme do 250ml kádinky, přidáme indikátor MČ (methylčerveň) a zalkalizujeme zředěným amoniakem (1:3)do žlutého zabarvení. Poté zahřejme roztok na 70°C a srážíme po kapkách za stálého míchání 20ti ml 5% (NH4)2C2O4 . Protože vzniklá sraženina je velmi jemná, necháme ji alespoň 1h rekrystalizovat na vodní lázni. Sraženinu za horka filtrujeme přes modrou pásku (nejjemnější) a důkladně (alespoň 5x) promýváme horkou destilovanou vodou, abychom odstranili i poslední zbytky srážedla. Filtr se sraženinou převedeme do titrační baňky, přidáme 20ml kyseliny sírové (1:4) a naředíme na 100ml horkou destilovanou vodou. Přidáme 0,5ml 10% MnSO4 a titrujeme odměrným roztokem manganistanu draselného do slabě růžového zabarvení.
- Při titraci dbáme na to, aby manganistan nedopadal na filtrační papír, protože pak redukuje papír a zkresluje spotřebu. Filtrační papír můžeme přitisknout na horní okraj baňky, a do roztoku jej uvolnit až před koncem stanovení. Růžové zabarvení musí vydržet alespoň 20 vteřin.
- výpočet - mCa2+ = Fř . Ft . CKMnO4 . VKMnO4 . MCa

Stanovení H2O2
- manganometricky lze stanovit oxidovadlo, které však ještě silnější oxidovadlo MnO4- zoxiduje na O2
- princip - peroxid titrujeme v kyselém prostředí v přítomnosti MnSO4 odměrným roztokem KMnO4 do slabě růžového zabarvení
- rovnice - 5 H2O2 + 2MnO4- + 16H+ → 5O2 + 8H2O + Mn2+
- výpočty - mH2O2 = Fř . Ft . CKMnO4 . VKMnO4 . MH2O2

- manganometricky můžeme stanovit také celou řadu organických látek rozpustných ve vodě. Jedná se především o jednoduché kyseliny a jejich solí. Při stanovení kyselin je musíme nejprve převést na jejich sodnou sůl. Používáme především u stanovení kyseliny mravenčí.

- CHSK - chemická spotřeba kyslíku..uvolněný kyslík z KMnO4 zoxiduje všechny oxidovatelné l. ve vodě. Úbytek KMnO4 je úměrný množství oxidovatelných látek ve vodě.
- BSK5 - udává biologické znečištění, kolik kyslíku mikroorg. spotřebují za 5 dnů


Bichromatometrie
- princip -  oxidimetrická metoda, kde využíváme ox. účinků K2Cr2O7 na chromitou sůl. Reakce probíhá v kyselém prostředí
- rovnice - Cr2O72- + 6e- + 14H+ → 2Cr3+ + 7H2O
- indikátory - jako indikátor se používá difenylamin, který se v oxidačním prostředí oxiduje na difenyl benzeninovou violet, která má modrofialovou barvu
- základní látky - K2Cr2O7 má vlastnosti základní látky, proto si ke stanovení připravíme přímo roztok přesné koncentrace

Stanovení Fe2+ iontů

- princip - vzorek Fe2+ iontů titrujeme odměrným roztokem K2Cr2O7 za přítomnosti H2SO4, H3PO4 na indikátor difenylamin z bezbarvého přes zelené do modrofialového zabarvení
- rovnice - Cr2O72- + 6Fe2+ + 14H+ → 2Cr3+ + 6Fe3+ + 7H2O
- postup - odpipetovaný vzorek Fe2+ naředíme 25ml směsi RZ roztoku ( Reinhard Zimmermanův - H2SO4, H3PO4 ), který váže Fe3+ ionty do bezbarvého komplexu. Přidáme 2-3 kapky indikátoru difenilamin a titrujeme za stálého míchání odměrným roztokem K2Cr2O7 z prakticky bezbarvé přes zelenou do čistě modrého zbarvení.

- výpočet - mFe2+ = Fř . Ft . CK2Cr2O7 . VK2Cr2O7 . MFe

Žádné komentáře:

Okomentovat