Lakomec - Moliére

Název knihy: Lakomec
Autor knihy:
Jméno a příjmení autora: Jaen- Baptiste Poquelin, pseudonym:Moliére
Národnost autora: Francouz
- Autorkomedií, především frašek. Od mala se nacházel v kočové společnosti. Utekl ze studiíkvůli lásce k herečce. Spolu založili divadlo Illustre théatre (= slavné divadlo). Jelikož divadlo moc neprosperovalo, dostal se Moliére do vězení pro dlužníky. Po návratu do Paříže se jeho hry objevovaly častěji a autor získával obdiv prostých lidí. Stal se ředitelem královského divadla v Paříži. Díla: Lakomec, Tartuffe.

K jakému směru autora řadíme: 17. až přelom 18./19. století, klasicismus - z latiny znamená dokonalý, inspiruje se antikou, vzniká ve Francii, na vrcholu je za vlády Ludvíka XIV. kdy doznívalo baroko, fáze klasicismu:1) v 17. stol. - klasicismus, 2) v 18. stol. osvícenský klasicismus (přijal ideály osvícenství), 3) konec 18. stol. preromantismus, 4) počátek 19. stol. empír (= císařství, říše)

Historický úvodvládl Ludvík XIV.- král slunce, snažil se vysvobodit Francii z krize, podporoval vědce, zrušil edikt nanský. Doznívalo baroko- vznik v Itálii, z latiny přeloženo jako perla nepravidelného tvaru, znaky- baculatí andělíčci, plastika doplňuje malbu, vyklenuté zaoblení, výrazným prvkem je pohyb.Ve 2. polovině 17. století velký technický pokrok, hlavní roli hraje věda - hl. centra - Londýn, Paříž, věda se zabývá všemi oblastmi, které se týkají lidského života ( praktické účely), velká kritika světské moci (panovník) a církve, do popředí se dostává měšťanstvo, důležitá je víra v rozum a schopnosti člověka, rozvíjí se: klasicismus, osvícenství, preromantismus

Kniha:
Žánr: Drama- (= divadelní hra, hraná herci, používají se kulisy, kostýmy atd...), druh: komedie - (= zesměšnění, absurdita, slouží k pobavení lidí) Forma:próza =text, který se píše do řádků, typická pro vyprávění nebo drama, text je členěn do odstavců, kapitol.

Hlavní postavy a jejich charakteristika:
- Harpagon- starý lichvář, chamtivý vdovec, jde mu jen o peníze, má kamenné srdce, otec Elišky a Kleanta, zamilovaný do Mariany
- Kleant- chytrý a podnikavý syn Harpagona, taktéž zamilovaný do Mariany, touží po lásce, peníze jsou mu lhostejné
- Eliška (Elisa) - spravedlivá a upřímná dcera Harpagona, zamilovaná do Valera, taktéž dává přednost lásce před penězi,
- Mariana- dívka milovaná Harpagonem i Kleantem, ona miluje Kleanta, sestra Valera
- Valer- rádce Harpagona, Eliščin milenec, bratr Mariany
- Frosina- nápaditá dohazovačka
- Anselm- plánovaný ženich Elišky, nakonec se ukáže, že je otec Mariany a Valera
- Čipera (La Fléche) - Kleantův sluha, našel Harpagonovy ukryté peníze

Děj se odehrává v Paříži. Hlavní postavou je lakomec Harpagon, který chce provdat Elišku a Kleanta starým, bohatým lidem. Oba mají zájem o někoho jiného. Eliška tají vztah s Valerem a Kleant je zamilovaný do sousedky Mariany, na kterou si později udělá zálusk i otec, a proto najímá dohazovačku Frosinu. Harpagon má ukrytou truhlu s penězi na zahradě. Je penězi tak posedlý, že neustále prohledává a kontroluje sluhy, zda něco neukradli. Šetří i na hostině, kde se mají uskutečnit zásnuby, na kterých se z velké části podílí dohazovačka. Když Frosina zjistí, že se Kleant s Marianou milují, vymyslí plán, jak překazit zásnuby s Harpagonem. Na plán však ani nedojde, protože sluha Čipera nachází ukrytou truhlu s penězi. Když se Harpagon dozví o odcizené truhle, začne bláznit, podezírat všechny, celý svět, ale nejvíce podezírá Valera. Valer při obvinění prozrazuje, odkud pochází, a proč pracoval v domě Harpagona- jen kvůli lásce k Elišce. Pozdější debata poukazuje na to, že Anselm je Valerův a Marianin otec. Kleant přede všemi rozmlouvá s otcem, že mu vrátí truhlu, pokud mu on dovolí sňatek s Marianou. Na tuto podmínku Harpagon přistoupí. Kleant si bere Marianu, Eliška Valera, Harpagon má svoji truhlu, všichni jsou tedy spokojeni.

Jazyk: spisovný, objevují se: vtipné metafory ( = přirovnání na základě vnější podobnosti např.: moře žalu), promluvy postav, hovorový jazyk, scénické poznámky ( = pro herce, zobrazeny jména, kdo zrovna hovoří, popřípadě kde se aktuální děj odehrává)
- Téma: lakomství a jeho projevy
- Kompoziční výstavba - promluvy postav


Zajímavost: Na knize mě nejvíce zaujalo slovo od Frosiny: držgrešle = hamoun

Žádné komentáře:

Okomentovat