Bílá nemoc - Karel Čapek

Název knihy: Bílá nemoc
Autor knihy:
- Jméno a příjmení autora: Karel Čapek
- Národnost autora: Česká
- Narodil se v Malých Svatoňovicích, poté žil v Úpici. V dětství měl vážné onemocnění páteře. Studoval na gymnáziích v Hradci Králové, Brně a Praze, poté Filozofickou fakultu na UK, Berlíně a Paříži. Bojoval proti fašismu a válkám, proti přetechnizovanému světu. Byl novinářem v Národních listech a Lidových novinách. Před vynálezy varuje ve hře R.U.R- o vzpouře robotů( zde poprvé použito slovo ROBOT). Další dílo varující před technologií je Krakatit- o vynálezu trhaviny, která má zničit svět. Psal i cestopisy např.: Italské listy, Anglické listy, Výlet do Španěl, Cesta na sever. Proti fašismu napsal dílo Matka, román Válka s mloky, a pro děti Devatero pohádek. Zemřel ve věku 48 na plícní edém.
- Autora řadíme k spisovatelům demokratického proudu, pragmatismus= filozofický směr 20. stol., vznikl v USA, kritériem pravdy je užitečnost, skutečnost a zkušenost
- V době jeho života se uskutečnily tyto historické události: rozvoj elektrifikovaných železnic, vznik Československa, I. sv. válka ( 1914- 1918), fašismus= založen v Itálii, B. Mussolinim v roce 1919, jedná se o politické hnutí, jehož cílem bylo např.: zrušení monarchie a senátu, vyvlastnění majetku katolické církve, vybudování silné armády. Když se dostali fašisté k moci, byly zakázány ostatní politické strany.

Kniha:
- Žánr: Drama= určeno ke hře na jevišti, tragédie= chmurný, vážný děj. Kniha má 3 jednání.
- Hlavní postavy:
- Dr.Galén- léčil chudé lidi, objevil lék proti bílé nemoci, chce mír
- Maršál- vůdce národa, fanatik, chce vyhrát ve válce
- Dvorní rada- vedoucí kliniky, na které zkouší Dr.Galén lék proti bílé nemoci
- Baron Krüg- majitel továrny na výrobu zbraní, plní rozkazy
Syn barona Krüga, dcera Maršála Anetta- přemlouvají maršála k vyhlášení sv. míru
Děj se odehrává v době, kdy se začíná šířit bílá nemoc. Její prvotní příznaky jsou podobné jako u malomocenství. Na těle se objeví bílé skvrny. Dalším stádiem nemoci je odpadávání kusů těla, které je velmi zapáchavé a bolestivé. Nemoc je nakažlivá a útočí především na lidi starší čtyřiceti let. Na Lilienthalovu kliniku přijde Dr.Galén, který má lék a dobré statistiky na vyléčení této nemoci. Požádá, zda by mohl na klinice vyzkoušet svoji metodu léčení. Dostal povolení, a tak začal léčit ty nejchudší pacienty. Výsledky byly kladné a tak nemocnici začali navštěvovat delegace. Noviny začali psát o léku, ale také o podmínce, pod kterou Dr.Galén lék vydá zdravotnictví. Podmínkou je věčný mír. Chorobou onemocněl i pan Krüg, majitel továrny na výrobnu zbraní. Poprosil Dr.Galéna o vyléčení. Doktor Galén řekl, že jen pod podmínkou zastavení výroby zbraní. To pan Krüg odmítl, protože mu Maršál dal rozkaz, aby začal vyrábět ještě více zbraní. Nerozhodnost dovedla Krüga k sebevraždě. Nemoc zanedlouho postihla i Maršála, který pocítil první příznaky při projevu na balkóně před davy a davy lidí. Projev musel ukončit a jít si odpočinout. Maršálova dcera se synem pana Krüga (přítel Maršálovy dcery) zavolala Dr.Galéna, aby otce vyléčil. Ten ale Maršála nevyléčí, pokud nepozastaví válku a nezačne se starat o mír. Maršál odmítal vyhlásit mír, jelikož strašně toužil po vítězství ve válce. Po několika minutách Maršál přece jen přistoupil na podmínku. Dr.Galén přichází k paláci, ale je ušlapán davem lidí. Znehodnocen byl i lék na bílou nemoc.

Jazyk: spisovný, dialogy, knižní čeština (= ve slavnostní řeči, odborném a publicistickém stylu-nechuť, udatný, lože), odborné lékařské výrazy (=termíny- malomocentví,kommoce (otřes), sledovati rychlou reparaci změn (napravení),



Žádné komentáře:

Okomentovat