Vakuová destilace

Úkol:              Zjistěte závislost teploty varu kapaliny na tlaku při destilaci a graficky porovnejte s teoretickou závislostí teploty varu.

Princip:          Bod varu je definován jako teplota, při které je tlak par kapaliny právě roven tlaku okolí.Snížením tlaku okolí je tedy možné snížit b.v. látky. Aplikací této myšlenky je vakuová destilace, která patří mezi destilační metody pracující s nižším tlakem než je tlak atmosférický. Využití vakuové destilace je v některých případech opodstatněno také lepším dělením směsí. V technické praxi se vakuová destilace využívá pro: zpracování ropy, regeneraci org. rozpouštědel, čištění odpadních vod.
Chemikálie:   xylen
Pomůcky a
zařízení:         destilační aparatura

Postup:           1) Zkontrolovat množství xylenu (vhodné množství je do půlky varné baňky)
                        2) Pustit chlazení na digestoři a snížit tlak pomocí vodní vývěvy na maximální Δh  rtuťového U-manometru.
                        3) Po ustálení tlaku začít zahřívat varnou baňku pomocí topného hnízda, které je maximálně zapnuté ( zapnuté oba přepínače + napájecí zdroj na hodnotu 4 - asi polovina).
                        4) Oddestilovat 2/3 objemu xylenu  a zapsat ustálenou teplotu varu, potom přerušit vakuum.
                        5) Zrušit vakuum, oddálit topné hnízdo a předestilovaný xylen přelít opatrně zpět do varné baňky pomocí nálevky tak, aby se do baňky nedostalo mazivo.
                        6) Totéž opakovat při zadaných Δh.

Poznámka:     Varnou baňkou musí mírně probublávat přisávaný vzduch pomocí tyčinky ponořené do kapaliny - kvůli promíchávání a zabránění utajeného varu.

                        Nevadí, dojde - li k prudkému varu a rychlému předestilování většího množství xylenu.


Použité vztahy:  



Graf:  V grafu chybí přímka se skutečnými teplotami, všechny body jsou proloženy

Závěr: Z naměřených a vypočítaných hodnot jsme sestrojili graf závislosti teploty na tlaku, ze kterého jsme při proložení bodů získali 3 přímky z nichž vyplývá, že při nejnižších teplotách se vydestiluje p-xylen, poté m - xylen a nakonec o-xylen.


Žádné komentáře:

Okomentovat