Plynné, kapalné a pevné ODPADY

EMISE - látky, které unikají do ovzduší
IMISE - spad v určité oblasti

Oxidy dusíku - zisk hlavně při výrobě kyseliny dusičné, odstraníme je pomocí systému RENOX (= redukce oxidu dusíku)
Oxidy síry - hlavně oxid siřičitý, zisk při spalování pevných paliv popřípadě při výrobě kyseliny sírové
Organické látky - hořlavé, likvidují se spalováním (např. koncové plyny z rafinace ropy)
likvidace organických látek


Odstranění SO
  1. Suchý způsob pomocí aktivního koksu - oxid siřičitý se naadsorpuje na koks (adsorpce= zachycování plynu nebo kapaliny na povrchu pevné látky)  > ten se pak smísí s předehřátým pískem > dojde k desorpci oxidu siřičitého > uvolní se čistý oxid siřičitý. Oxid siřičitý je zakoncentrovaný, lze jej znovu použít na výrobu kyseliny sírové. Koks s pískem se vedou do separátoru, kde se od sebe oddělí. Koks se vrací jako recykl, písek se vede na ohřev.
  2. Pomocí suspenze MgO - ohřevem lze vypudit oxid siřičitý, v dnešní době se již nevyužívá, kvůli malé účinnosti. MgO +H2O + SO2 > Mg(HSO3)2
  3. a) Mokrá vápencová metoda - jedná se o zachycování oxidu siřičitého v suspenzi jemně rozptýleného vápence v prostředí kyseliny mravenčí ( pH 4-5) vzniká sádra, která se oddělí a lze ji využít na zavážení vytěžených důlních chodeb.                                                                                      b) Pomocí hydroxidu vápenatého tzv. vápenné mléko - Do proudu plynu s oxidem siřičitým se rozstřikuje hydroxid vápenatý, z něj potom vzniká sádra. 

Tyto dvě ( a,b ) metody jsou nejpoužívanější.

Odstranění NOx - systém RENOX - NOx +NH3 > N2 + H2O(g) .kat. V2O5
Odstranění H2S - sulfan vzniká působením vodíku na sirné sloučeniny
  1. Absorpce v alkalickém roztoku uhličitanu draselného
  2. Absorpce do ethanolaminu
  3. Absorpce do methanolu
  4. Adsorpce na tzv. luxovou hmotu
Sulfan se pak z roztoku vypudí teplem a zakoncentrovaný se oxidačně převádí na síru. 
Vzniklá síra se dá použít k výrobě kyseliny sírové.

KAPALNÉ ODPADY - Průmyslové odpadní vody se musí zbavovat látek kyselé a zásadité povahy, popřípadě toxických látek. Provádí se neutralizace, nebo jiný chemický postup.  Z vod se odstraňují i organické látky (např. fenol) kapalné org. látky se likvidují spalováním.

PEVNÉ ODPADY - Pokud nejsou použitelné pro další výrobu, skladují se na haldách bez dalšího využití (např. na krytých skládkách). U plastů se provádí hydrogenační štěpení za vzniku jednoduchých sloučenin.



Žádné komentáře:

Okomentovat