Pivovar HOLBA v Hanušovicích

Po velkém zpoždění přidávám další článek týkající se exkurze 2013 na Jesenicku. Vybrala jsem si PIVOVAR HOLBA v HANUŠOVICÍCH! Myslím, že se jednalo o jednu z nejlepších exkurzí :)

Pivovar Holba v Hanušovicích vyrábí pivo už více jak 138 let. První várku hanušovického piva uvařil sládek Josef Müllschitzký, a od té doby se zkušenosti ohledně vaření piva předávají z generace na generaci.
Název Holba vznikl z názvu vesničky Holba, která se později stala součástí Hanušovic. Hanušovický pivovar Holba, Zubr a Litovel tvoří holding, jelikož v dnešní době, plné vysoké konkurence, není vůbec jednoduché udržet se na trhu. Každá značka má samozřejmě vlastní recept pro svoje pivo!!

V celém areálu se mohlo fotit, což je skvělé, protože se můžu o fotky podělit i s vámi. Exkurze byla velmi zajímavá, pan průvodce byl velmi ochotný zodpovídat dotazy a věděl o výrobě piva velmi mnoho věcí.

A jak se pivo vaří ? 



V pár bodech vypíšu zjednodušený postup pro výrobu piva.



1. Vystírací káď 
Ve vystírací kádi se smíchává suchý sladový šrot s vystírací vodou. Teplota vody je 37°C. Vzniklá směs je nazývána jako vystírka.

2. Rmutovací kotel
Cílem rmutování je převedení škrobu a nerozpustných složek extraktu sladu do roztoku a rozštěpení do formy jednoduchých zkvasitelných cukrů. Třetina vystírky se přepustí do rmutovací kádě.Rmut je postupně zahříván při dodržení časových prodlev na technologicky důležité teploty ( 52°C, 63°C, 74°C ), poté se krátce vaří a opět se vrátí do vystírací kádě. Proces se opakuje 2x.

3. Scezovací káď
Scezování zbaví dílo nerozpustitelných látek sladu - mláto, které se usadí na perforovaném dně kádě. Přes takto vzniklý přirozený filtr je přefiltrován celý obsah do mladinového kotle. Vzniklý produkt se nazývá sladina.

4. Mladinový kotel
Do mladinového kotle přichází již čirá sladina, která se zde po přidání chmelu vaří 90- 120 minut.Během vaření přecházejí hořké látky z chmele do sladiny.Výsledným produktem je mladina, která obsahuje jednoduché zkvasitelné cukry. barvící látky, hořké chmelové látky, bílkoviny a třísloviny ( hrubý a jemný kal)

5. Vířivá káď 
Mladina se napouští do vířivé kádě tangenciálním vtokem příslušnou rychlostí a vzniklým vířením se hrubé kaly usadí uprostřed mírně kuželového dna do kalového kužele.

6. Chladič
Mladina se po usazení kalů chladí z 95°C na zákvasnou teplotu, která se pohybuje v rozmezí 7-9°C . Chlazení mladiny probíhá v deskovém chladiči.

7. CK Tank
Zchlazená, provzdušněná a zakvašená mladina se naplní do CTK, kde proběhne proces hlavního kvašení, který trvá 7 dní. Maximální teplota hlavního kvašení je 12°C. Po 7mi dnech se  odpustí ( odstřelí) kvasnice a celý objem tanku se zchladí až na 0°C . Při této teplotě pivo dokvašuje a zraje. Celková doba výroby piva v CTK je 15 - 30 dnů. Po této době se může pivo zfiltrovat.

8. Spilka
Ve spilce provzdušněná mladina s kvasinkami kvasí a vzniká zde mladé pivo. Kvasinky v průběhu kvašení zpracovávají extrakt a vytváří alkohol a oxid uhličitý.

9. Ležácký sklep
Ve sklepě je v ležáckých tancích pivo dokvašováno. Získává jemnější chuť a vyšší obsah oxidu uhličitého. Pivo ležák je ve sklepě uchováváno 30 dní. Výčepní piva 15-20 dní.

10. Filtrování 
Hotové pivo prochází filtrem. Křemelinové filtry slouží k odstranění zákalotvorných částic a zbylých kvasničných buněk.

11. Stáčírna
Hotové pivo je stáčeno do transportních obalů - sudů, lahví, plechovek a cisteren. Pivo je před stáčením pasterováno.









 ukázka videa z pivovaru : http://www.youtube.com/watch?v=LbU5XJeM1no
Více fotografií na ADRESE



Žádné komentáře:

Okomentovat