Přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé Stráně

Elektrárna leží na Moravě v katastru obce Loučná nad Desnou v okrese Šumperk. Její výstavba byla zahájena v květnu roku 1978. Na počátku 80. let byla stavba převedena do útlumového programu. V roce 1985 došlo k modernizaci projektu a po roce 1989 bylo rozhodnuto o dokončení vodního díla. Do provozu byla přečerpávací vodní elektrárna uvedena v roce 1996. Dolní nádrž se nachází na říčce Divoká Desná, má celkový objem 3,4mil. kubíků a výšku hráze 56 m. Horní nádrž leží na hoře Dlouhé Stráně v nadmořské výšce 1350 m a má celkový objem 2,72 milionů kubíků. Vlastní elektrárna je řešena jako podzemní dílo. Obě její soustrojí jsou umístěna v podzemí, v kaverně o rozměrech 87,5 x 25,5 x 50 m. Horní nádrž je s podzemní elektrárnou spojena dvěma přivaděči, každým pro jedno soustrojí, s dolní nádrží je elektrárna propojena dvěma odpadními tunely dlouhými 354 a 390 metrů.

V elektrizační soustavě plní elektrárna Dlouhé Stráně několik významných funkcí - statickou, dynamickou a kompenzační. 
Statickou funkcí se rozumí přeměna nadbytečné energie v soustavě na energii špičkovou - v době přebytku elektrické energie v síti ( v noci ) se voda čerpá z dolní nádrže do horní, a ve špičkách , v době nedostatku elektřiny, se v turbínovém režimu vyrábí elektrický proud. 
Dynamickou funkcí přečerpávací vodní elektrárny se rozumí schopnost plnit funkci výkonové rezervy systému, vyrábět regulační výkon a podílet se tak na řízení kmitočtu soustavy. 
Kompenzační provoz slouží k regulaci napětí v soustavě. 

Od roku 2011 můžou turisté využít šestisedačkovou lanovku ze Ski areálu Kouty. Od její horní stanice vede k horní nádrži elektrárny 4,5km cesta pro pěší turisty, cyklisty nebo běžkaře. 

Zajímavosti: 
1. Potrubí, kterým je přečerpávaná voda má průměr 3,6 metrů - dovedete si představit výstavbu nahoře v horách?
2. Kvůli velkým objemům vody a neustálému přečerpávání voda nezamrzá ani v zimě a má i -7 °C
3. Chod elektrárny je řízen z Prahy.
4. Při výpadku elektřiny je vodní přečerpávací elektrárna schopna začít produkovat proud již za 6 vteřin.
5. Turbína vytlačující vodu a čerpadlo odčerpávající vodu je jeden stroj. Vysoký přes 6 pater, které jsou umístěny hluboko pod zemí a zároveň zabudovány ve velikém kopci.
6. Do strojovny se dostanete pouze dlouhým tunelem  v podzemí. 



 tunel vedoucí do strojovny

 strojovna

 Strojovna

Dolní nádrž

 Horní nádrž
Více fotografií na poilo-smile.rajce.idnes.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat