Usazování

Pomůcky a chemikálie: Stopky, skleněné kuličky, mikrometrický šroub, roztok glycerolu.
Princip: Usazování neboli sedimentace slouží k oddělování částic od tekutiny. Dispegrované tuhé částice s hustotou větší než prostředí se usazují, sedimentují na dně nádoby. Je-li hustota menší, než hustota prostředí, stoupají k hladině. Na usazovanou částici působí součastně 3 síly: 1) vlastní tíha částice = G, 2) vztlak kapaliny = Gp, 3) síla odporu prostředí = Fp

 Výpočty:   W= l/τ        
  ɳ= dč2.(ρč-ρkap)/18.w        


Re= dč. w. ρkap/ɳkap



ɳ…dynamická viskozita

l…dráha částice

τ…doba pádu částice

w…usazovací rychlost

Postup: Změřili jsme průměry kuliček pomocí mikrometrického šroubu. Změřili jsme 12 malých kuliček, a 4 velké kuličky. Před zahájením ohřevu jsme museli zkontrolovat množství vody v termostatu, hladina vody musí být 2 – 3 cm pod víkem. Dále jsme změřili teplotu glycerinu pomocí teploměru v termostatu. Jakmile jsme dosáhli požadované teploty glycerinu, začali jsme měřit pomocí stopek dobu pádu kuliček od rysky k rysce. Měření jsme zopakovali s dalšími dvěma kuličkami obdobného průměru, a jednou velkou kuličkou. Na termostatu jsme nastavili teplotu 35°C a pod dohledem vyučujícího jsme zapnuli termostat. Po ohřátí termostatu jsme opakovali měření tří dalších malých kuliček a jedné velké. Tohle jsme zopakovali i pro teplotu 50°C a 70°C.


Žádné komentáře:

Okomentovat