Pomůcky
a chemikálie:
Stopky,
skleněné kuličky, mikrometrický šroub, roztok glycerolu.
Princip: Usazování
neboli sedimentace slouží k oddělování částic od tekutiny. Dispegrované
tuhé částice s hustotou větší než prostředí se usazují, sedimentují na dně
nádoby. Je-li hustota menší, než hustota prostředí, stoupají k hladině. Na
usazovanou částici působí součastně 3 síly: 1) vlastní tíha částice = G, 2)
vztlak kapaliny = Gp, 3) síla odporu prostředí = Fp
Výpočty: W= l/τ
ɳ= dč2.(ρč-ρkap)/18.w
Re= dč. w.
ρkap/ɳkap
ɳ…dynamická
viskozita
l…dráha
částice
τ…doba
pádu částice
w…usazovací
rychlost
Postup: Změřili jsme průměry kuliček
pomocí mikrometrického šroubu. Změřili jsme 12 malých kuliček, a 4 velké
kuličky. Před zahájením ohřevu jsme museli zkontrolovat množství vody
v termostatu, hladina vody musí být 2 – 3 cm pod víkem. Dále jsme změřili
teplotu glycerinu pomocí teploměru v termostatu. Jakmile jsme dosáhli
požadované teploty glycerinu, začali jsme měřit pomocí stopek dobu pádu kuliček
od rysky k rysce. Měření jsme zopakovali s dalšími dvěma kuličkami
obdobného průměru, a jednou velkou kuličkou. Na termostatu jsme nastavili
teplotu 35°C a pod dohledem vyučujícího jsme zapnuli termostat. Po ohřátí
termostatu jsme opakovali měření tří dalších malých kuliček a jedné velké.
Tohle jsme zopakovali i pro teplotu 50°C a 70°C.
Žádné komentáře:
Okomentovat