Úvod do manganometrie

Manganometrie je založená na oxidačních účincích manganistanu draselného v kyselém prostředí, kdy manganistan přechází na manganatan.
Výhody: intenzivně fialové zabarvení tzn. při tomto stanovení nepotřebujeme indikátor, ale titrujeme vždy do světle růžového zabarvení roztoku.

Nevýhody: manganistan není stálý, proto jej musíme připravovat speciálním postupem, uchovávat v tmavých lahvích a před použitím upřesnit pomocí základní látky dihydrátu kyseliny šťavelové, nebo Mohrovi soli.

Příprava roztoku: Manganistan draselný jako silné oxidovadlo oxiduje i organické látky, které mohou být v destilované vodě a světlem se rozkládá. Proto při přípravě odvážíme manganistan na technických vahách, převedeme do tmavé lahve, doplníme vodou a před použitím necháme 24 hodin stát. Chceme-li pracovat ihned, musíme destilovanou vodu převařit, ochladit a pak ji teprve lze použít.


Žádné komentáře:

Okomentovat