Křest svatého Vladimíra - Karel Havlíček Borovský

Název knihy: Křest svatého Vladimíra
Autor knihy:
Jméno a příjmení autora: Karel Havlíček Borovský
Národnost autora: česká
Něco k autorovi: Satirik, překladatel, zakladatel českého politického novinaření. Narozen v Borové u Přibyslavi, odtud příjmení Borovský. Vstoupil do kněžského semináře, chtěl se stát knězem, po čase ale přestal věřit, že modlitba může něčemu pomoci a byl vyloučen. Působil v Rusku jako vychovatel. Byl redaktorem Pražských novin + příloha Česká včela. Založil vlastní noviny s názvem Národní noviny + příloha Šotek, snaha zachytit ironicky politické dění, kvůli tomu zákaz vydávání novin. Po zákazu vydávání Karel Havlíček Borovský začal vydávat časopis Slovan. Autor byl zatčen, a odvezen do Brixenu, kde psal vrcholná díla. Kritizoval myšlenku slovanské vzájemnosti (= vznikla v 1. polovině 19. stolení, jelikož byla většina slovanských národů utlačována, začali vzájemně spolupracovat a slovanské národy se sjednotili pro lepší obranu a odolávání proti jiným národům.) psal epigramy = krátká útočná satirickábáseň = báseň, nakonec ponaučení jako u bajky.

K jakému směru autora řadíme : Autora řadíme do Národního obrození 2. polovina 19. století, (4. etapa), což je období realismu (kritický realismus), neboli Bachova absolutismu. Znaky realismu = skutečný obraz společnosti, objektivní přístup k realitě, sleduje vývoj osobnosti- její rysy, vyhýbání se minulosti, ukazuje rozdíly v sociálních vrstvách.
Historický úvod: Upevněn absolutismus- Bachův absolutismus, zrušeno poddanství, v této době trpí česká literatura,

Kniha:
Žánr: satirická báseň = kratší báseň, nakonec ponaučení jako u bajky, využívá výsměchu a ironie ke kritice nedostatků a záporných jevů druh: lyricko-epický = vypravuje o skutečnosti, má děj (epika), objevují se city, pocity, zamyšlení,… (lyrika) , forma poezie = psáno ve verších, které se sdružují do slok (strof).

Hlavní postavy a jejich charakteristika: Car: ruský vládce, jmenuje se Vladimír, je to muž, má spor s bohem Perunem, potřebuje nového boha, aby zabránil úpadku vlády, domýšlivý, nečestný, krutý. Lidé: dělají si co chtějí, přestávají věřit, jiní chtějí nového boha, chodí k vládci a bědují, že musí sehnat nového boha, aby se jim dařilo (dobrá úroda apod.) . Bůh Perun: posluhuje carovi, je hozen do Dněpru za nesplnění carova přání.

Děj se odehrává v Rusku přibližně na přelomu 9. a 10. století, historické jádro je od Nestorova Letopisu. Ruský car Vladimír má boha Peruna ve svých službách a chce, aby mu zahřměl v den svátku. Bůh Perun odmítá zahřmění a veškeré služby. Rozhořčený car Vladimír nechává Peruna zatknout, ale ani tímto činem nepřiměje boha k vykonání rozkazů. Perun je odsouzen k smrti a vhozen do Dněpru. Po smrti boha Peruna nastávají problémy, kdy si část lidu začíná dělat co chce (přestává věřit) a druhá část prosí o nového boha, aby se jim vydařila úroda, byli zdrávi atd.. Car vyhlašuje konkurz o nového boha (církve nejcírkvovatější). Kniha končí přicházejícími nabídkami z širokého okolí, od každého známého náboženství a každý z nich tvrdí, že jejich církev je ta nejcírkvovatější. Nový bůh nebyl zvolen.

Jazyk: spisovný jazyk převládá, objevuje se i nespisovná čeština, vulgarismy = hanlivé výrazypř.: Pro nic za nic robotovat, nevěděl bych věru, na tu jeho čekuládu, že mu na ni seru! archaismy = zastaralé výrazy ( např. meldovat = hlásit, ohlásit, grobián= zhrublý člověk), historismy = slova, co dříve pojmenovávala věci, či skutečnosti, které v dnešní době už neexistují ( např. Dráb= uniformovaný sluha vykonávající úřední nařízení) neobvyklé výrazy např.: subordinace = služební podřízenost, potentát = panovník, vladař, kamarila = vlivná skupina osob ovlivňujících rozhodující osobnosti , personifikace - neživé věci dělají vlastnosti živých lidí - mluví, apod.
Téma: potřeba náboženství a boha
Kompozice: počet slov, počet veršů
Motiv, symboly: Perun - představitel církve, Car - zastrašování lidí, kontrola nad lidmi
Zajímavost : V knize se objevovala spousta slov, u kterých jsem nevěděla, co znamenají.

Žádné komentáře:

Okomentovat