Žíhání a vážení kelímků pro gravimetrická stanovení

1) Vybereme si vhodný kelímek, ne příliš velký, ale ani malý. Zkontrolujeme, zda-li není kelímek prasklí. Když vidíme prasklinu, mírně s ním uhodíme o laboratorní stůl, pokud se rozpadne, vyhodíme ho.

2)  Pomocí FeCl3  ( chlorid železitý) "naťupeme" na kelímek špejlí své pořadové číslo a číslo kelímku např.: 9/1, 9/2, 9/3. Nanášíme pouze malou vrstvu(špatně viditelnou) chloridu železitého, pokud by ho bylo na kelímku moc, mohl by při žíhání odpadat, což by měnilo hmotnost kelímku, a to je špatně.

3) Kelímek s "vyťupaným" pořadovým číslem uchopíme do laboratorních kleští, a zahříváme ho nad plamenem kahanu. Pomalu se začnou zobrazovat znaky, které jsme nanesli na kelímek.

4)Když máme kelímek označený, vložíme ho do žíhací pece (pomocí laboratorních kleští). Žíháme při určité teplotě (900°C) danou dobu (1hodinu).  KELÍMKY SE NESMÍ V PECI DOTÝKAT.

5)Vždy se kelímky dávají do pece najednou, a také se najednou vydělávají, takže si musíme poznačit, v které řadě čí kelímek je.

6) Při vydělávání kelímku z žíhací pece kelímek uchopíme do kleští, počkáme než odezní červená barva a vložíme do předem připraveného exikátoru.

7) V exikátoru kelímky chladíme tak dlouho, dokud je exikátor vlažný až studený.

8) Po vychlazení kelímků je přeneseme v exikátoru k vahám. Vážíme na 4 desetinná místa.  PO ŽÍHÁNÍ BEREME VŽDY KELÍMEK POUZE DO LAB. KLEŠTÍ, NIKOLIV DO HOLÝCH RUKOU. Provedeme předvážku na digitálních vahách a poté zvážíme kelímek na vahách analytických.

Např: Předvážka: 9/1 - 8,1, 9/2 - 8,5, 9/3 - 9,9. Navážka: 9/1 - 8,0297, 9/2 - 8,5494, 9/3 - 9,9801

1)


2)


 3)

 3)

 4)

 5)

 6)

6)

 6)

 7)

Žádné komentáře:

Okomentovat