Něco málo o rozborech vody

Rozbory vody jsou u každého druhu ( užitková, pitná, odpadní) jiné, protože každý druh vody má své vlastní  požadavky a kritéria. Nejběžněji se zkouší tvrdost vody, obsah rozpuštěných látek, obsah organických látek, biologické znečištění a zdravotní nezávadnost.

Jednotlivé stanovení:
 Tvrdost- obsah vápenatých a hořečnatých kationtů - pomocí komplexometrické titrace (metoda založená na komplexotvorné reakci mezi SS a TČ, při tomto typu reakcí se tvoří komplexy, které jsou rozpustné, ale málo disociované. Jejich složení je vyjádřeno komplexními vzorci s kulatými  i hranatými závorkami.

Stanovení organických látek - Titračně se zjišťuje množství spotřebovaného kyslíku, pomocí oxidovadla manganistanu draselného. Kyslík je potřebný k oxidaci organických látek. Měří se množství kyslíku na začátku rozboru, a po několika dnech- CHSK - chemická spotřeba kyslíku.


Biologické znečištění- BSK5 - stanoví se tak, že se zjistí obsah kyslíku vody po odběru, a potom po pěti dnech. Rozdíl udává BSK5 a charakteristické množství mikroorganismů, které kyslík spotřebovali.


Žádné komentáře:

Okomentovat