Něco málo o CEMENTU

Nejzákladnějším typem cementu je portlandský cement. Cement je pojivo obsahující sloučeniny, jejichž složení lze vyjádřit oxidy. Hlavními sloučeninami jsou tzv. slínkové minerály: dikalcium silikát, trikalcium silikát, trikalcium aluminát, tetrakalcium alumino ferit. Tyto sloučeni tvoří slínek,který vzniká v cementářké peci. Rozemletím slínku vzniká cement. Slínek se vyrábí z vápenců, jílů a hlín. Mísení surovin musí být prováděno tak, aby ve výsledném slínku byl oxid vápenatý vázán do slínkových minerálů. Oxid vápenatý nesmí zůstat volný, způsobil by při hydrataci cementu praskání betonu. Z těchto důvodů musíme znát přesný chemický rozbor. Kritérium pro mísení surovin tzv. hydraulický modul( Mh).Suroviny se denně analyzují, vyhodnocují a stanovuje se poměr mísení Mh má hodnotu 1,7 -2,4 a udržuje se na hodnotě 2.

Vlastní výroba: Vápenec se drtí, mele a pak se smísí s hlinitou nebo jílovitou  složkou. Mletí a mísení ( tzv. homogenizace) probíhá za 1) za mokra, za 2) za sucha.
  1. Za mokra: vzniká surovinový kal, který obsahuje až 40% vody. Tento způsob bývá méně prašný, lepší homogenizace, ale ekonomicky náročný proces. Vodu je nutné odpařit v peci ( spotřeba více energie)
  2. v současnosti se používá způsob Za sucha: tzv. pneumatická homogenizace, vzniká zhomogenizovaný prášek.
Kal nebo prášek se pak dávkuje do rotační kamenné pece, kde se provede výpal surovin.


Rotační cementářská pec
Délka pece je 40 -150 metrů a má průměr 3-6 m. Pro mokrý způsob má pec větší rozměry než pro způsob suchý. Pec je mírně skloněná. Vytápí se zemním plynem. Pec má tři pásma:
  1. sušící
  2. kalcinační - zde se rozkládají suroviny na oxidy
  3. slinovací - dosahujeme zde nejvyšších teplot až 1450°C, dochází k částečné tvorb taveniny a k chemickým reakcím vedoucím ke vniku slínkových minerálů.
Vzniká slínek ve formě kuliček velikosti 1 mm - 1 cm. Vypálený slínek je nutné rychle ochladit pomocí vzduchu přes chladící rošt. Při pomalém chlazení by došlo k rozkladu ( obsah oxidu vápenatého - samotná nevhodný, způsobuje praskání při hydrataci).Vychládlý slínek se nechá odležet. Cement vzniká rozemletím slínku v kulových mlýnech, kdy se k mletí přidává sádra jako regulátor tuhnutí = zpomaluje tuhnutí cementu, cement nesmí ztuhnout dříve než za 1 hodinu.Vzniklý cement se ukládá do sil a pak se experuje.

Dalším typem cementu je struskoportlandský = při mletí se do cementu přidává vysokopecní struska.
Cement se využívá především pro výrobu betonu = směs cementu, vody a kameniva.


 aplikace betonu



popraskaný beton


Žádné komentáře:

Okomentovat