Něco málo o odpadních vodách

Po použití odtékají do vodních toků. Dělí se na splaškové z domácností a na průmyslové. Vody, které se vypouštějí, se často používají znovu. V řekách probíhá účinkem mikroorganismů proces biologického samočištění, k tomu je potřeba kyslík. Organické látky se působením mikroorganismů v přítomnosti kyslíku přeměňují na neškodné anorganické látky. Hodnota, která charakterizuje u odpadní vody znečištění je BSK5. Při nedostatku kyslíku si mikroorganismy odebírají kyslík např. ze síranů a vzniká např.sulfan ( jedovatá látka) - anaerobní proces

Čištění odpadních vod:


  1. Mechanické čištění - děje se při menším znečištění. Anaerobní proces spojen s usazováním- procesy, při kterých bakterie rozkládají kal - septiky (usazováky) kde se usadí těžší nečistoty a odpadní voda s lehčími odtéká. Kaly se pak odstraní a) odčerpáním pomocí fekálního vozu. b) v mechanických čistírnách. c) pomocí štěrbinových nádrží

  2. Biologické čištění - pomocí biomasy = mikroorganismy, které v přítomnosti kyslíku zpotřebovávají nečistoty. Mikroorganismy = aktivovaný kal. Procesy - aerobní - a) biologický filtr: aktivovaný kal nanesený na roštu, pod který se přivádí vzduch. b) biodisky: plastové disky, které se pomalu otáčí, na nich je zachycen aktivovaný kal. Otáčením se sytí vzduchem. c) aktivační nádrže: v  nádržích je aktivovaný kal, do nich se přidává znečištěná voda a vzduch-nejběžnější metoda.
Po určité době následuje v usazovákách oddělení kalu, část se vrátí a zbytek se přečerpá do vyhnívacích nádrží > probíhá anaerobní proces > vzniká methan > vznik bioplynu, který se používá např. na vytápění čističky.

V odpadních vodách nesmí být toxické látky a těžké kovy. U odpadních vod je problém obsah fosfátů (= změkčovadla např. z pracích prášků) Fosfáty podpoří v řece růst řas > přemnožení > úbytek kyslíku > úbytek řas > zahnívání > vznik toxických látek. Proto se při čištění odpadní vody odstraní fosfor pomocí fosforečných bakterií, které na sebe fosfor vážou a tím se shromažďují v aktivovaném kalu. Aktivovaný kal pak lze využít jako hnojivo.
čistírna odpadních vod Hranice 

1 komentář: