Frakční destilace

Úkol:              Na základě naměřených hodnot sestrojte graf a proveďte výpočty.  

Princip:          Frakční destilace je přetržitá destilace, kdy se složení nástřiku F postupně mění. V nástřiku koncentrace těkavější látky postupně klesá, a proto se musí zvyšovat destilační teplota při konstantním tlaku (nebo snižovat tlak při konst. teplotě destilace). Při frakční destilaci získáme jednotlivé frakce rozdílného složení.
Použité
výpočty:         Materiálová bilance:
                        - pro 1. frakci
                        a) celková materiálová bilance
                        mF1 = mD1 + mB1                           mF1....hmotnosti nástřiku
                        mB1 = mF1 - mD1                             mD1....hmotnost destilátu
                                                                    mB1....hmotnost destilačního zbytku po prvním destilování
                        b) bilance těkavější složky
                        mF1 . xF1 = mD1 . xD1 + mB1 . xB1        
                        xB1 = ( mF1 . xF1 - mD1 . xD1) / mB1

                        - pro 2. frakci
                        mB1 = mF2
                        xB1 = xF2

                        a) celková materiálová bilance
                        mF2 = mD2 + mB2
                        mB2 = mF2 - mD2
                               
                        b) bilance těkavější složky
                        mF2 . xF2 = mD2 . xD2 + mB2 . xB2
                        xB2 = ( mF2 . xF2 - mD2 . xD2) / mB2
Chemikálie:   směs benzen - butanol (50 : 50)

Pomůcky a
zařízení:         destilační aparatura


Postup:        
  
1) Zjistit index lomu nástřiku u směsi butanol - benzen 50 : 50.
2) Odvážit do varné baňky asi 300 ml směsi a zkontrolovat přítomnost alespoň 2 varných kuliček.
3) Sestavit destilační aparaturu.
4) Zkontrolovat, že vrchní kohout na chladiči je otevřený.
5) Spustit chlazení.
6) Na předvážkách zvážit 2 kádinky 50 ml a nachystat je na jímání zachycované oddestilované frakce.  
7) Zapnout naplno topné hnízdo a regulátor napětí na polovinu (na hodnotu 4).
8) Začít samostatnou destilaci.
9) Po získání prvních 20 - 25 ml destilátu odečíst teplotu varu na obou teploměrech a získaný destilát odpustit do zvážené kádinky. Destilát rychle zvážit a potom zjistit jeho index lomu (benzen se stále vypařuje, proto musíme pracovat maximálně rychle a opatrně). Po naměření  obou hodnot vylít směs do původní lahve.
10) Během měření dále pokračovat v destilaci k získání další frakce destilátu.
 11) Po získání dalších 20 - 30 ml destilátu znovu odečíst teplotu varu, zvážit destilát v předvážené kádince a změřit jeho index lomu.
 12) Bod 10 opakovat až do doby, kdy ve varné baňce nezůstane téměř žádná směs (pozn. - směs se nesmí odpařit úplně!!!)


Výpočty:
                          Ukázka výpočtu mD:
                          - hmotnost kádinky 1 = 28,3 g
                          - hmotnost kádinky 2 = 26,9 g
                          mD = mkádinky + D - hmotnost kádinky 1
                          mD2 = 49,8 -28,3
                          mD2 = 21,5 g
                          Ukázka výpočtu mF:  
                          mF1 = 263,5 ( zváženo)
                          mF2 = 263,5 - 21,5
                          mF2 = 242 g
                          Ukázka výpočtu mB:
                          mB = mF - mD
                          mB = 242 - 21,5
                          mB = 220,5 g 
Výpočty pro xB:


měření indexu lomu 

měření indexu lomu - pohled do okuláru

odečítání hodnot indexu lomu

1 komentář: