Další exkurze proběhla v ruční sklárně Glass Atelier Morava, která je známá po celém světě. Byla jsem ve sklárnách v Kyjově, kde je skoro vše automatické, takže jsem mohla posoudit ohromný rozdíl. V Kyjově se vyráběly tisíce kusů denně. Ve sklárně ve Vizovicích se vyrábí především na zakázky. Firma úzce spolupracuje se společností Rudolf Jelínek, takže jsme mohli vidět spoustu variant skleněných švestek, hrušek, a dalšího ovoce. Každý kus je originál, ruční práce. Když jsem se podívala po galerii, přešel mi mráz po zádech, jaká to byla nádhera.
Pan průvodce nám popsal různé metody vytváření skleněného nádobí, od vyfukování, natahování až po zapékání barevných střepů. Také nám vysvětlil, že za každým kouskem skla, je obrovský kus práce.
Pohled na výrobnu. Vpravo jsou 3 pece na elektrickou energii, jelikož je elektřina moc drahá, vybudovali místo jedné elektrické pece, dvě pece plynové. Výhodné je to, že když by se ekonomická situace změnila natolik, že by se zdražil plyn, a zlevnila elektřina, firma může i nadále vyrábět a nebude ekonomicky poškozena.
Zde se můžete přesvědčit, že firma produkuje opravdu širokou škálu skleněných výrobků :)
Kolekce ve tvaru hrušky
Pece
Při výrobě a modelování skla je důležité zamezit pnutí ve skle, protože by bylo sklo příliš křehké a praskalo by. Vzniklá tavenina má teplotu kolem 1150°C, při manipulaci se sklo ochladí třeba na 200°C. Jelikož nastane obrovský rozdíl teplot, je nutné sklo opět zahřát na cca 500°C a poté postupně několik hodin chladit.
Žádné komentáře:
Okomentovat