Opavia

Opět - Díky našim kamarádům z Portugalska jsme se dostali jako jedni z mála do výrobny Opavia v Opavě! Bylo nám řečeno, že jsme snad první exkurze, která půjde přímo do výroby! Tentokrát bylo v plánu navštívit Hradec nad Moravicí a výrobnu Opavia. a pivovar jménem Ostravar. 



Po krásné procházce v dvoraně Hradeckého zámku jsme vyrazili do Opávie. V Opávii nám byla ukázána prezentace o vzniku, technologiích a budoucnosti firmy Mendeléz. Po prezntaci jsme byli obeznámeni s bezpečnostními a hygienickými předpisy (museli jsme sundat veškeré šperky, navlékli jsme na sebe pláště, boty, čepice, vydesinfikovali si ruce) a hurá do výrobny.

hygienické předpisy


Výrobní hala je dlouhá nudle rozdělená na dvě části, oplatkovou část a sušenkovou část. My jsme navštívili samozřejmě obě dvě části a bylo se na co dívat!  Exkurze byla opravdu nadupaná. Viděli jsme výrobu oplatků, bébé - dobré ráno, piškotů, crispello a fidorek od nanesení těsta na pás, formování, pečení, chlazení, až po finální zabalení. Velký úspěch sklidili roboti, hlavně ti, kteří jsou nazýváni pavouky. Tito roboti sbírali bonbónky crispello z pásu. Říkáte si, že byste chtěli v takovéto firmě pracovat a ujídat z pásu? Sami zaměstnanci říkali, že už jsou výrobků přejezení. Když dostávají jednou za čas prémie právě ve formě výrobků, už neví, co s nimi. Zajímavé bylo také vidět různé obaly do cizích zemí, které jsou odlišné než ty naše. Následně nám byly zodpovězeny všechny dotazy a exkurzi jsme zakončili ochutnávkou. :)

Výrobní hala Mendeléz, Opávia

ochutnávka

Kvůli časové náročnému programu ve výrobě jsme museli zrušit návštěvu Ostravaru, ale já si myslím, že to byl správný krok. Jsem velmi vděčná za tuto exkurzi, protože do každodenního provozu této firmy se jen tak nějaký civilista nedostane a navíc jsem se dozvěděla, a hlavně viděla spoustu nových věcí  :) 

výrobky firmy Opávia



Žádné komentáře:

Okomentovat