Extrakce + Stanovení bodu varu

Extrakce je čistící a dělící operace, oddělující 1 nebo více látek z roztoku, nebo tuhé směsi, působením vhodného rozpouštědla.
Extrakce a) tuhých látek, b) kapalných látek
a) tuhých látek:
-  macerace je nejjednodušší extrakce, při níž se tuhá fáze rozmíchá z rozpouštědlem a zfiltruje se. Látka je dokonale vyloučená tehdy, když kápneme jednu až dvě kapky na hodinové sklo a po odpaření zůstane sklo čisté.
- dygesce - macerace s horkým rozpouštědlem
- perlokace - opakovaná jednoduchá extrakce

b) kapalných látek:
-vytřepávání- látka se získá na základě různé rozpustnosti ve dvou rozpouštědlech, provádí se v dělící nálevce
-perforace je časově náročnější operace, provádí se s horkým rozpouštědlem, kontinuální extrakcí v přístrojích

EXTRAKCE V SOXHLETOVĚ EXTRAKTORU

Postup: Vyzkoušíme si, kolik budeme potřebovat etanolu a to tak, že do extrakčního nástavce, pod kterým máme kádinku, vléváme etanol do té doby, než se začne vracet trubicí do kádinky. Pak přidáme ještě 20 ml etanolu, a můžeme pokračovat. Sestrojíme aparaturu, do patrony vložíme aromatický vzorek zabalený do filtračního papíru jako psaníčko a vložíme patronu do extrakčního nástavce. Necháme extrahovat zhruba 2 hodiny (5-6 přetečení). Až je extrakce hotová, vypneme topné hnízdo, a pomocí destilační aparatury oddestilujeme přebytečný etanol.
                                                           




STANOVENÍ BODU VARU

Bod varu je důležitá charakteristika každé látky. Je to teplota, při které se tlak páry nad kapalinou právě rovná atmosferickému tlaku (kapalina vře).

Stanovení bodu varu podle Sizvolobova:

Postup: Do malé zkumavky dáme vzorek. Dále do zkumavky vložíme kapiláru, zataveným koncem NAHORU. Zkumavku přimontujeme na teploměr (pomocí gumičky) a teploměr přichytíme na stojan tak, aby se nedotýkal (ani zkumavka) dna kádinky. Kádinku umístíme na azbestovou mřížku na trojnožce a zahříváme kahanem. Sledujeme, při jaké teplotě se z pod kapiláry uvolňují bublinky (řetízkově). Teplotu zapíšeme a vyhledáme v chemických tabulkách, o jakou látku se jedná. 

Zkumavka s kapilárou přichycená na teploměru



 teploměr položen v kádince


 Více fotografií na: poilo-smile.rajce.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat