Výroba mýdla

·         Vyrábí se vařením tuku s hydroxidem, dostaneme mýdlo a glycerol
·         Tuk= ester vyšších mastných kyselin a glycerolu


Postup: 25g tuku (živočišného, nebo rostlinného) roztavte se 40 ml horké, destilované vody a za stálého máchání přikapávejte roztok 5g NaOH v 80 ml vody. Sledujeme alkalitu pH papírkem. Směs by měla být trvale slabě alkalická. Když alkalita poklesne, přidáme NaOH. Je-li mýdlový klih příliš hustý, přidáme destilovanou vodu. Vaříme 20 – 60 minut. Do mýdelného klihu zamícháme polévkovou lžíci soli. Klih zmramorovatí, mýdlo se oddělí od spodních louhů. Po vychladnutí oddělte horní vrstvu od spodní. V horní vrstvě – jádrové mýdlo – znovu roztavte, přidejte trochu vody, upravte alkalitu a přidejte vonnou esenci. Nalijte taveninu do formy.
Závěr: Měli jsme příliš hustný mýdlový klih, a tak jsme opatrně přidávali ohřátou destilovanou vodu. Pokus se nám dařil až do vysolení, po něm klesla veškerá „pěna“ a vytvořila se nám šupinatá sraženina.

 

1 komentář: