·
Vyrábí se vařením tuku
s hydroxidem, dostaneme mýdlo a glycerol
·
Tuk= ester vyšších
mastných kyselin a glycerolu
Postup: 25g
tuku (živočišného, nebo rostlinného) roztavte se 40 ml horké, destilované vody
a za stálého máchání přikapávejte roztok 5g NaOH v 80 ml vody. Sledujeme alkalitu
pH papírkem. Směs by měla být trvale slabě alkalická. Když alkalita poklesne,
přidáme NaOH. Je-li mýdlový klih příliš hustý, přidáme destilovanou vodu.
Vaříme 20 – 60 minut. Do mýdelného klihu zamícháme polévkovou lžíci soli. Klih
zmramorovatí, mýdlo se oddělí od spodních louhů. Po vychladnutí oddělte horní
vrstvu od spodní. V horní vrstvě – jádrové mýdlo – znovu roztavte, přidejte
trochu vody, upravte alkalitu a přidejte vonnou esenci. Nalijte taveninu do
formy.
Závěr: Měli jsme
příliš hustný mýdlový klih, a tak jsme opatrně přidávali ohřátou destilovanou
vodu. Pokus se nám dařil až do vysolení, po něm klesla veškerá „pěna“ a
vytvořila se nám šupinatá sraženina.
Moc hezký a přehledný blog. :)
OdpovědětVymazat