Sloupcová adsorpční a kruhová chromatografie

Sloupcová adsorpční chromatografie


Princip:            Oddělení kationtů anorganických solí ( Cu2+, Co2+, Fe3+) na základě jejich různé adsorpční schopnosti na tuhou látku (Al2O3). Kationty vymýváme destilovanou vodou a jednotlivé ionty se zadrží podle své adsorpční schopnosti v různých vrstvách sloupce. Bezbarvé látky vyvoláme činidlem, které poskytuje barevné reakce.
Postup
 práce:              Připravíme si skleněnou trubici o průměru 8 mm, kterou dole opatříme zátkou ze skelné vaty a upevníme ve svislé poloze. Trubici napojíme na odsávání. Do trubice nalijeme suspenzi Al2O3 a vody. Vodu odsáváme a Al2O3 se usazuje v trubici. Když vrstva Al2O3 dosáhne výšky 10 cm, upevníme ji skelnou vatou a přidáme asi 1 ml připravených  roztoků kationtů Cu2+ (CuNO3), Co2+ (CoNO3), Fe3+ ( FeCl3). Opatrně promýváme vodou ( za odsávání). Chromatogram rozvíjíme tak dlouho, až čelo dosáhne spodní části. Poté chromatogram vyvoláme prolitím roztoku K4[Fe(CN)6] a odsajeme. V trubici se vytvoří jednotlivé barevné pásy podle adsorpčních schopností jednotlivých látek na Al2O3.


potřebné chemikálie

kolona naplněna oxidem hlinitým

 plnění kolony roztokem iontů


 výsledné zachycení iontů 


Závěr:               V sloupcové chromatografii, se podle svých adsorpčních vlastností, uspořádaly kationty v následujícím pořadí. Nejvýše byly železité ionty v podobě Berlínské modři z čehož vyplívá, že kolonou putovaly nejpomaleji, rovnice: 4Fe3+ + 3[Fe(CN)6]4- → Fe4[Fe(CN)6]3. Uprostřed vrstvy Al2O3 byly měďnaté ionty, které se vybarvily v podobě Hatchetové hnědi dle rovnice: 2Cu2+ + [Fe(CN)6]4- → Cu2[Fe(CN)6]. Nejníže byly ionty Co2+, které putovaly kolonou nejrychleji za vzniku žlutozeleného zabarvení. Rovnice: 2Co2+ +[Fe(CN)6]4- → Co2[Fe(CN)6].



- Kruhová chromatografie

Princip:          Oddělení anorganických kationtů Cu2+,Ni2+,Fe3+ na základě jejich různé adsorpce na filtračním papíru. Kationty vymýváme směsí acetonu a HCl. Zabarvení jednotlivých pásů prohloubíme amoniakem.
Postup
 práce:            Připravíme si chromatografický papír (kolečko filtračního papíru s vystřiženým klínkem) a položíme jej na Petriho misku. Na papír jsme kapilárou nanesli roztoky solí CuSO4, NiSO4, FeCl3 do tvaru mezikruží o průměru 1,5mm. Po každém nanesení roztoku solí necháme chromatogram vysušit tak, že zůstane pouze barevná stopa po každém z nich. Roztoky solí se nanášejí na sebe. Takto připravený chromatogram položíme na Petriho misku, ve které je vyvíjecí roztok - 9 dílů acetonu : 1 dílu koncentrované HCl. Druhou miskou papír přiklopíme. Vyvíjení končí, když chromatogram dosáhne okraje misky. Vyvolávacím činidlem je v tomto případě roztok amoniaku, který tvoří s Cu2+ a Ni2+ barevné komplexy a s Fe3+ sraženinu hydroxidu. 

schéma tvorby chromatogramu




ponoření výseče do soustavy rozpouštědel

 vzlínání iontů
 zviditelňování skvrn pomocí amoniaku

výsledná chromatogram

Závěr:            V kruhové chromatografii putovaly nejpomaleji nikelnaté ionty podle rovnice: Ni2+ + 4NH3 → [Ni(NH3)4]2+. Rychleji putovaly měďnaté ionty dle rovnice: Cu2+ + NH3 → [Cu(NH3)]2+. Nejrychleji putujícími ionty v kruhové chromatografii (doputovaly nejdál) jsou Fe3+ ionty, které s amoniakem tvoří sraženiny hydroxidu - Fe3+ + 3OH- → Fe(OH)3.

- Obecně tedy platí, že nezáleží na tom, jakou směs odpuzujeme, ale záleží na uspořádání pokusu, tedy na uspořádání stacionární a mobilní fáze. 



1 komentář: